allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Anas platyrhynchos Wilde eend

Wilde Eend - Anas platyrhynchos - Mallard or Wild Duck

De wilde eend komt behalve in Europa ook voor Noord- en Midden-Amerika en in Azië. In Europa is het de meest voorkomende eendensoort. Dat is onder andere te danken aan zijn geweldige aanpassingsvermogen. Van origine eet deze eend voornamelijk waterplanten en hele kleine waterdiertjes, maar sinds de komst van de mens heeft de eend zich omgevormd tot ware omnivoor. Behalve het bekende brood eet hij inmiddels ook visafval, andere etensresten en grassen.

Een mannetjeseend wordt een woerd genoemd, alleen de woerd heeft de felle kleuren. Het vrouwtje heeft een schutkleur, zodat zij niet opvalt als ze zit te broeden. Bij eenden die nog niet op kleur zijn of bij witte eenden is het verschil te zien aan de bovenste staartveren, die bij de stuit. Die veertjes zijn altijd gekruld bij mannetjes.
Deze kampioen aanpassing heeft ook geen moeite met een nestplaats vlakbij de mens. Een flik bos gras, riet, waterplanten of zelfs huishoudelijk afval voldoet om een nest te bouwen.

Eén nest beval soms wel 10 eieren, die alleen door het vrouwtje bebroed worden, zo'n 26 dagen lang. De jongen zijn nestvlieders, ze drogen op kunnen meteen aan de wandel. Die eerste wandeling is altijd richting water, helaas kiezen de oudervogels niet altijd de slimste plek, dus het gebeurt regelmatig dat de moeder met jongen achter zich aan een zeer gevaarlijk tochtje voor de boeg heeft.

Eenmaal bij water aangekomen is het nog niet veilig, de piepkleine eendjes (pullen worden die genoemd) zijn een gemakkelijke en smakelijke prooi voor karpers, snoeken, meeuwen en allerlei andere rovers. Door zeer grote nesten groot te brengen weten de oudervogels er bijna altijd wel een paar over te houden, zodat voortbestaan van de soort weer gegarandeerd is.

Tip van allevogels.nl; in de winter is bijvoeren in de steden nuttig, er zijn dan veel te weinig waterplanten overgebleven in onze stadswateren. Geef ook eens graan in plaats van alleen brood. Een zak kippenvoer kost niet veel en helpt de vogels veel beter de winter door.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.