allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Pycnonotus goiavier

Wenkbrauwbuulbuul - Pycnonotus goiavier - Yellow-vented Bulbul

De Wenkbrauwbuulbuul is een zangvogel van rond de 20 cm groot die leeft in het zuiden van Azië op vele eilanden en op het vaste land, o.a. in Vietnam. De vogel werd voor het eerst beschreven door Giovanni Antonio Scopoli in zijn in 1786 verschenen werk Deliciae Flora et Fauna Insubricae Ticini.
In de eeuwen daarna zijn er 8 ondersoorten beschreven waarvan er 2 na uitputtende studies weer werden teruggetrokken omdat er te weinig verschil aangetoond kon worden met andere ondersoorten, dit waren de ondersoorten karimuniensis en personatus. Zo zijn er 6 overgebleven:

  • De nominaatvorm Pycnonotus goiavier goiavier, die o.a. op Borneo en Java voorkomt
  • Pycnonotus goiavier gourdini
  • Pycnonotus goiavier samarensis
  • Pycnonotus goiavier jambu
  • Pycnonotus goiavier analis
  • Pycnonotus goiavier suluensis

In sommige streken is de wenkbrauwbuulbuul zo succesvol dat hij net zo veelvuldig voorkomt als vroeger bij ons mussen en spreeuwen. De vogel heeft zich perfect weten aan te passen aan de veranderende omstandigheden, hij is veranderd in een echte cultuurvolger. In tuinen, parken en op plantages weet hij zich uitstekend te handhaven. Het zijn geen trekvogels maar ze kunnen wel flinke afstanden afleggen op zoek naar voedsel.

Wenkbrauwbuulbuuls kunnen gerust omnivoren genoemd worden, ze eten op harde zaden na zo'n beetje alles. Zo eten ze graszaden, vruchten (met vijgen en de paarse besjes van de kaneelboom als favoriet), jonge bast van dunne takken, bloemen en nectar en dan ook nog een grote verscheidenheid aan insecten. In tegenstelling tot de meeste buulbuulsoorten foerageren wenkbrauwbuulbuuls vaak op de grond

Deze buulbuuls leven vaak alleen of in kleine groepen, alleen in de broedtijd vormen zich koppels. De mannetjes zingen dan extra veel, zetten hun kuif op en klapperen met hun vleugels om een popje te imponeren. Er is voor de mens geen zichtbaar verschil tussen man en pop.
Een koppel dat wil broeden, bouwt in een week samen een nest van al het materiaal wat maar bruikbaar lijkt. Er zijn nesten gevonden van takjes, mos en veren, maar net zo goed nesten met ijzerdraad, plastic, toiletpapier en stukjes schuimrubber er in verwerkt. Het nest is bijna altijd goed verscholen in een boom of struik. De pop legt 3 of 4 lichtroze gevlekte eieren die na 13 dagen broeden al uitkomen. De jongen worden helemaal kaal geboren en na 3 dagen gaan de oogjes open.
Beide ouders voeren de jongen en observaties hebben aangetoond dat ze dit gemiddeld om de 5 minuten doen. De jongen krijgen naast insecten ook klein fruit aangeboden. De oudervogels houden het nest keurig schoon, ze voeren de ontlasting van de jongen af maar eten ook de voedselrestjes op die op de nestbodem terechtkomen.
Helaas zijn de jongen zelf niet echt vriendelijk tegen elkaar, als er een de kans krijgt, kiept hij gerust broer of zus het nest uit. Als de overgebleven jongen ruim 5 weken oud zijn, vliegen ze uit. De ouders blijven de jongen nog wekenlang voeren.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.