allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Trachyphonus erythrocephalus

Vuurkruin Baardvogel of Roodgele Baardvogel - Trachyphonus erythrocephalus - Red-and-yellow Barbet

Baardvogels horen tot de orde van de Spechtvogels. Baardvogels komen voor in Zuid-Amerika, Azië en Afrika. De vuurkruin baardvogel (ook wel de roodgele baardvogel genoemd) komt uit Afrika, hij leeft aan de zuidelijke rand van de Sahara op de uitgestrekte savannes en op landbouwgronden.

Deze Afrikaanse baardvogel is met zijn 23 cm een forse vogel, die behalve om zijn fraaie uiterlijk ook voor zijn mooie zang gehouden wordt. Zowel de man als de pop kunnen zeer fraai zingen, het geslachtsverschil is te zien aan de zwarte keel/kin-streep van de man.

Vuurkruin baardvogels eten insecten en fruit, vijgen zijn favoriet. In gevangenschap is het verstandig zoveel mogelijk verschillende soorten voedsel aan te bieden, zodat hij gevarieerd eet. In het wild eten ze ook vaak termieten, vooral als er jongen zijn.

Ze maken een nest in termietenheuvels. Per legsel zijn er bijna altijd 3 eieren en man en pop wisselen elkaar af met broeden. Beide oudervogels zorgen zeer goed voor de jongen, wat een fikse klus is. Baardvogels zijn toch al grote eters, opgroeiende jongen kunnen er helemaal wat van. Ook na het uitvliegen blijven de ouders nog weken voor ze zorgen.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.