allevogels


advertentieruimte

Vlaggestaartscharrelaar Coracias spatulatus
foto Jan Rosman

Vlaggestaartscharrelaar - Coracias spatulatus - Racket-tailed Roller

De Vlaggestaartscharrelaar is in 1880 voor het eerst beschreven door Roland Trimen. Trimen was eigenlijk een onderzoeker van vlinders, maar kwam deze vogel vaak tegen. Dit, ironisch genoeg, omdat ook vlinders vaak op het menu staan van de vogel.

Het is een forse vogel van rond de 35 cm. Hij komt voor in meerdere landen in het zuiden van Afrika. Bovenstaande foto is gemaakt in Ghana. Deze scharrelaars leven in open bosgebieden en savannes. Meestal leven ze als eenling of als koppel en ze zijn monogaam, een eenmaal gevormd koppel blijft voor het leven samen. Groepen worden maar zelden gezien, alleen bij een explosief groot voedselaanbod, bijvoorbeeld na aardverschuivingen, doorkruisen ze elkaars territorium.

Vlaggestaartscharrelaars eten vooral grote insecten als krekels en sprinkhanen en allerlei vliegende insecten. Meestal vangen ze hun prooi op de grond, ze slaan razendsnel toe vanuit een uitkijkpost. De Engelse benaming roller dankt de vogel aan zijn vlieggedrag tijdens de jacht. Na een snelle duikvlucht "rolt" hij zich op zijn prooi.

Scharrelaars broeden in holtes in bomen en in termietenheuvels. Deze laatste zijn favoriet, omdat termieten ideale klimatologische omstandigheden creëren in hun heuvels. Ideaal qua temperatuur maar ook qua luchtvochtigheid.
De pop legt 2 of 3 eieren en man en pop broeden deze om beurten uit. In die tijd zijn beide oudervogels zeer agressief naar alles wat in de buurt van het nest komt. Zelfs veel grotere roofvogels worden aangevallen en verjaagd. De man vliegt in die periode vaak zeer hoog de lucht in om zich met veel show rollend te laten vallen. Een teken voor alles wat in de buurt leeft om op te passen.

Na 20 dagen broeden, komen de jongen uit en nog eens 20 dagen later vliegen ze al uit. Ze zijn dan nog lang niet op kleur, ze zijn voornamelijk grijsbruin. Tot de jongen volwassen zijn, blijven beide ouders de jongen en het nest zeer fel verdedigen.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.