allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Trichoglossus goldiei

Viooltjeslori - Trichoglossus goldiei - Goldie's Lorikeet

De viooltjeslori is niet lang (20 tot 23 cm) maar eerder stevig gebouwd te noemen. Hij komt voor in Nieuw Guinea, daar leeft hij in het regenwoud en in bossen tegen berghellingen. Viooltjeslori's zijn zeer sociale vogels, ze leven graag met meerdere soortgenoten samen. In het wild worden soms zeer grote groepen gezien die samen foerageren. Mannetjes zijn vaak net wat feller gekleurd dan poppen, vooral de kopkleur.

Viooltjeslori's kunnen goed vliegen, maar ze klauteren het grootste deel van de dag. Een volière van 3 meter of meer met klimtakken en/of touwen wordt als goede huisvesting beschouwd. Daarbij een nachthok waarin de temperatuur niet onder de 8 graden komt. Ze slapen het liefst in een broedblok, een fors natuurblok kan hier prima voor dienen en kan ook erg decoratief zijn.

Door de vloeibare voeding is de ontlasting ook dun, dus de hele ruimte dient gemakkelijk schoon te maken te zijn. Het is handig als de bodem en de wanden schoon te sproeien zijn, veel liefhebbers laten daarom (een deel van het) het buitendeel onoverdekt (regen is ook goed voor ze af en toe). Maak ook een makkelijk schoon te houden badje, de vogels zullen dit graag en vaak gebruiken.

Nectar en stuifmeel vormen het belangrijkste bestanddeel van de voeding. In het wild eten de vogels daarnaast de bloemen zelf, knoppen, zachte fruitsoorten, zaden en insecten. In gevangenschap wordt nectar vaak als hoofdvoeding gegeven.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.