allevogels


advertentieruimte

Fringilla coelebs

Vink - Fringilla coelebs - Chaffinch

De vink heeft vele namen, hij wordt ook wel boekvink, botvink of charlotte genoemd. De vink is een zangvogel en zijn zang, waarvan de laatste tonen de "vinkenslag" wordt genoemd, kent vele dialecten. De zang is te horen van februari tot in september. Het liedje duurt maximaal 5 seconden en wordt makkelijk 10 keer per minuut herhaald. In Vlaanderen wordt zowel de vink zelf als zijn liedje ook wel "suskewiet" genoemd.

De vink is van origine een zaadeter, maar hij eet ook vruchten, bessen en insecten. Vooral vette zaden zijn favoriet. In een goede zaadmengsel voor vinken zal u dan ook veel olierijke zaden aantreffen.

Vinken broeden in het late voorjaar, van eind april tot en met juni. Ze maken van takjes een nestkommetje, dat ze bekleden met gras, mos en dierenhaar. De pop legt meestal 4 eitjes, die ze zelf uitbroedt. De man voert de pop wel vaak op het nest, maar ondertussen kan hij net zo makkelijk nog een pop met eieren hebben.
Met ongeveer 13 dagen komen de jongen uit het ei en ze vliegen na net 2 weken al uit. Zowel de pop als de man blijven de jongen nog enige weken voedsel brengen, voornamelijk insecten.

In de winter trekken de Nederlandse vinken naar het zuiden, terwijl vogels uit het noorden in Nederland overwinteren. De vogel is 's winters vaak in kleine groepen te zien en eet dan bijna alleen maar zaden.

Let op!

Voor Europese cultuurvogels en hybriden of bastaarden daarvan in gevangenschap geldt een wettelijke ringplicht met speciale wettelijk voorgeschreven ringen. Ongeringde vogels houden is niet toegestaan en strafbaar.
De in Nederland voorgeschreven ringmaat voor de Vink is 2,7 mm.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.