allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Lophura ignita rufa

Vieillotfazant - Lophura ignita rufa - Malysian Fireback

De vieillotfazant of Vieillot vuurrugfazant is een ondersoort van de gekuifde vuurrugfazant (Lophura ignita ignita). Hij leeft op dicht beboste heuvels in Maleisië en op diverse eilanden in de Sumatra archipel.
Deze fraaie fazant is voor het eerst beschreven in 1822, door Sir Thomas Stamford Raffles. Naast de vieillot en de gekuifde zijn er later nog twee ondersoorten gevonden, de Lophura ignita macartneyi en de Lophura ignita nobilis.

De Vieillot vuurrugfazant haan is een stuk forser dan de heen, 50 tegen 44 cm. Ook is de haan veel feller gekleurd, de felrode veren waar hij zijn Engelse naam aan dankt, zijn echter alleen in het broedseizoen zo fel van kleur. Deze fazanten leven graag in groepen, soms een enkele haan met meerdere hennen, ook wel in gelijke aantallen wat geslacht betreft.

Het leefgebied van de diverse soorten vuurrugfazanten bestaat dan wel uit dichte bossen, deze vogels houden zich toch vooral op aan de randen daarvan. Ze kruipen alleen bij onraad weg in dichte struiken, verder houden ze meer van wat open stukken grond. Daar vinden ze ook hun voedsel, dat zeer gevarieerd te noemen is. Op het menu staan bessen, bladeren, plantenwortels maar ook termieten, teken en keverlarven. Een kleine salamander of hagedis laten ze ook niet links liggen en jonge kleine vogeltjes die op de grond terecht komen, zijn ook niet veilig.

In de broedtijd worden mannetjes erg fel, ze zijn niet monogaam maar proberen meerdere hennen te bevruchten. Een bevruchte hen bouwt zelf van grassen, bladeren en mos een nest op de grond, vaak net tegen een boom of struik. Ze legt 4 of 5 eieren en broedt deze in 23 dagen uit. De jongen zijn nestvlieders en blijven nog 5 tot 6 weken bij de hen, die ze beschermt en leert hoe ze voedsel moeten vinden.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.