allevogels


advertentieruimte

Goura victoria beccarii

Victoria kroonduif - Goura victoria beccarii - Victoria Crowned Pigeon

De Victoria kroonduif is de grootste duif ter wereld, hij kan wel 75 cm groot worden. De dodo was ook een duif en was nog veel groter maar die is zoals bekend helaas uitgestorven.
Zowel de doffer als de duivin hebben de fraaie kroon op de kop en ook verder zijn er geen uiterlijke verschillen tussen de geslachten waarneembaar (voor de mens).
De kroonduif leeft in Nieuw-Guinea en verschillende eilanden daar omheen, in laag gelegen tropische regenwouden, moerassen en dichtbegroeide rivierdelta's. De duif is vernoemd naar de toenmalige Engelse koningin Victoria.

Er zijn drie soorten kroonduiven, eerst dus de Victoria kroonduif, daarnaast de Scheepmakers kroonduif (Goura scheepmakeri) en tot slot de "gewone" kroonduif, de Goura cristata. De laatste 2 missen het wit in de kroon.
Uiteraard hebben deze drie soorten ook weer ondersoorten, de Victoria kroonduif telt er 2; de nominaat, de victoria victoria en de victoria beccarii. De nominaat is wat kleiner en leeft in Japan en op twee eilanden in de Geelvink eilandengroep. De vogels op onze foto's zijn allemaal beccarii's.

Victoria kroonduiven leven in kleine groepen en houden zich vooral op de grond en laag in de struiken en bomen op, ofschoon ze ook prima kunnen vliegen. De vogels houden contact door zeer lage geluiden, het lijkt op het geluid dat je hoort als je boven een melkfles blaast. Als ze showen, kunnen ze een veel harder en helder geluid laten horen, door velen omschreven als "tadaaaaa".
Ze zoeken hun voedsel op de bosbodem en in de begroeiing en het menu bestaat uit fruit, vooral vijgen, zaden en bloemen, wormen en slakken.

Victoria kroonduiven zijn monogaam, een eenmaal gevormd paar blijft voor het leven samen. Eens per jaar maken beide vogels samen een slordig nest op de grond en de duivin legt één fors wit ei. Beide ouders broeden om beurten en na 4 weken komt het kuiken uit het ei. Nadat het is opgedroogd, is direct geen vergissing meer mogelijk, het parmantige kroontje staat dan al rechtop, dit is hùn kind.

Ook deze duiven produceren kropmelk, qua samenstelling praktisch vergelijkbaar met de melk die zoogdieren aan hun jongen geven. Deze melk vormt de eerste levensweek van het jong een zeer complete voeding. Na een week voeren de oudervogels ook fruit en dierlijk voedsel.
Met ongeveer 30 dagen lijkt het jong sprekend op de ouders, alleen is het dan nog maar zo'n 30 cm groot. Dan leert het jong vliegen en zelf eten zoeken en verlaat het het nest. Gewoonlijk blijven jonge kroonduiven bijna een jaar bij de ouders, daarna sluiten ze zich aan bij een groep andere (nog) niet broedende soortgenoten. Ze zoeken zelf een partner als ze bijna 2 jaar oud zijn.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.