allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Machetornis rixosa

Veetiran - Machetornis rixosa - Cattle Tyrant

Tirannen vormen de grootste familie van vogels die alleen in Amerika voorkomen, de familie telt maar liefst 424 soorten verdeeld over 102 geslachten. De naam tiran hebben ze omdat ze vaak nogal agressief en luidruchtig zijn. De veetiran dankt zijn naam aan het feit, dat hij vaak vanaf de rug van koeien of ander vee op insecten jaagt.

De veetiran is monotypisch, dat wil zeggen dat er slechts één soort in het geslacht Machetornis is. Hij is voor het eerst beschreven door Vieillot in 1819.
Inmiddels zijn er wel twee ondersoorten beschreven, de Machetornis rixosa flavigularis door Todd, in 1912 en de Machetornis rixosa obscurodorsalis door Phelps, in 1948.

De veetiran komt voor in Argentinië, Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Panama, Paraguay, Uruguay en Venezuela. Hij leeft op graslanden en aan de randen van bossen. Hij is ongeveer 19 cm lang en heeft een slank lichaam. Het is een uitstekende vlieger maar ook een meester in het balanceren. Hij zit vaak op grazende zoogdieren, die met hun gewroet allerlei insecten opjagen. Met zeer behendige duikvluchtjes weet hij de insecten te vangen en in ogenschijnlijk één beweging weer te landen op dezelfde plek waar hij startte.

Veetirannen eten eigenlijk alleen dierlijk voedsel. Ze leven in streken waar het klimaat normaal gesproken het hele jaar voor voldoende voedselaanbod zorgt. Wordt het toch kouder, dan trekken ze mee met hun prooidieren. Sprinkhanen en krekels vormen het hoofdvoedsel, maar ook vliegende insecten weten ze razendsnel te vangen.

Soms bouwen ze van takken en grassen zelf een nest, maar vaker gebruiken ze verlaten nesten van roze ovenvogels (Furnarius rufus). Op hun beurt leggen koevogels vaak een ei in het nest van de tirannen. De nesten bevinden zich altijd royaal boven de grond, opvallend vaak op 4 meter hoog. De pop legt meestal 4 witte eieren met rode spikkels aan de dikste zijde, en beide oudervogels broeden ze om beurten uit. Omdat ook de jongen met uitsluitend dierlijk voedsel gevoerd worden, groeien ze razendsnel en vliegen ze al na 13 dagen uit, volledig in de veren. Ze blijven dan nog wel een half jaar veel doffer van kleur.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.