allevogels


advertentieruimte

Polemaetus bellicosus

Vechtarend - Polemaetus bellicosus - Martial Eagle

De vechtarend is een grote Afrikaanse roofvogel, zelfs een van de de grootste van Afrika en hij hoort bij de familie haviken en adelaars. Hij komt voor in meerdere landen in het zuiden van het continent. In en rond nationale parken is het soms zelfs een veel voorkomende soort. Zijn leefgebied is erg groot en bestaat voornamelijk uit open graslanden en savannes met af en toe boomgroepen. Een territorium van een enkel koppel kan wel 1000 (!) vierkante kilometer omvatten.

De vechtarend is enig in zijn soort en er zijn ook geen ondersoorten bekend.
Zoals bij meer roofvogels is de man (tarsel heet dat bij roofvogels) een stuk kleiner dan het wijf (ja, sorry, dat heet zo, wij hebben het niet bedacht...). De tarsel is rond de 70 cm groot en het wijf wel 85 cm. De spanwijdte van een volwassen wijf kan ruim 2 meter bedragen.

Vanaf grote hoogte loert deze vogel naar prooien, veel vangt hij door een razendsnelle duikvlucht zodat de prooi volledig verrast wordt. Ook vanuit lage zweefvluchten vlak boven de grond worden prooien geslagen. De vechtarend is erg sterk en doodt veel prooien met de enorme knijpkracht van zijn klauwen. Indien nodig wordt ook de scherpe snavel gebruikt als wapen.

Het arsenaal aan prooidieren varieert sterk per gebied maak kan bestaan uit allerlei loop- en watervogels tot een formaat van flinke reigers, grote en kleine knaagdieren maar ook jonge apen, antilopen, lammeren en geitjes kan hij aan. De meeste vangsten worden meegenomen naar een boom of het nest, waar ze rustig verorberd kunnen worden. Prooien die te groot zijn om mee weg te vliegen, laat hij liggen om de volgende dagen van te eten.

Vechtarenden nestelen in een boom, het liefst jaren achtereen in dezelfde boom. Het nest wordt gebouwd van grote en kleine takken en is gigantisch groot, het kan een diameter van wel 2 meter hebben en haast een meter hoog zijn. Ondanks het uitzonderlijke formaat van het nest bestaat een legsel gewoonlijk uit een enkel ei. Dat ei wordt zo'n 6 weken bebroed en het jong vliegt uit als het ruim 3 maanden oud is. Het broeden en het warmhouden van het jong wordt voornamelijk door het wijf gedaan.
Al die tijd is de man een levensgevaarlijke bewaker voor alles en iedereen die te dicht bij het nest komt. De vogel doodt dan zeker niet alleen om te eten.
De jonge vechtarend leert prooien vangen van de ouders en is pas echt zelfstandig als hij 9 of 10 maanden oud is. Vanwege die lange tijdspanne broeden de meeste koppels slechts om het jaar.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.