allevogels


advertentieruimte

Corythaixoides concolor

Vale Toerako - Corythaixoides concolor - Grey Go-away Bird

De vale toerako is weer zo'n vogel die onder veel verschillende namen bekend is. In het Nederlands wordt hij ook grijze toerako of grijze loerie genoemd, in het Engels heet hij soms grey turaco, dan grey go-away bird en een andere keer weer grey lourie. Het is een toerako, dus wij houden het simpel bij vale toerako.
Daarmee is hij wel direct een opvallende verschijning in de toerakofamilie. Alle andere toerako's hebben felle kleuren, deze niet.
De naam go-away bird heeft de vogel gekregen door zijn alarmroep, die klinkt, met wat fantasie, inderdaad haast als go-away. Ook voor veel dieren in de omgeving is deze alarmroep een teken dat er gevaar dreigt, bijvoorbeeld een sluipende grote kat.
De soortnaam concolor betekent vrij vertaald eenkleurig.

De soort is voor het eerst beschreven door A. Smith, in 1833. Tegenwoordig zijn er 4 ondersoorten beschreven, te weten:

  • Corythaixoides concolor bechuanae
  • Corythaixoides concolor concolor
  • Corythaixoides concolor molthdophanes
  • Corythaixoides concolor pallidiceps
In 1962 zijn door António Augusto da Rosa Pinto nog 2 ondersoorten beschreven, maar deze worden nog niet door alle deskundigen als zodanig erkend. Een aantal meent dat het beide verschijningsvormen zijn van de bechuanae. Dit zijn de Corythaixoides concolor chobiensis en Corythaixoides concolor cuanhamae.

Vale toerako's zijn rond de 45 cm groot en leven in een groot deel van het zuiden van Afrika, ten noorden begrensd door de lijn Angola - Mozambique. Ze bewonen de randen van dichte bossen en overdag komen ze vaak op open vlaktes en savannes met dicht doornachtig struikgewas. Ook van deze toerako's zijn de poten speciaal aangepast aan een leven tussen de takken. Ze springen met groot gemak van tak naar tak en ook op de grond redden ze zich prima.

Deze forse vogels zijn voornamelijk herbivoor, slechts af en toe eten ze insecten en kleine reptielen. Voor het grootste deel eten ze bladeren en zaden. Sommige fruitsoorten worden ook gegeten, vooral afgevallen fruit dat net overrijp is.

Deze toerako's bouwen van takken een fors nest, meestal in een doornstruik of -boom. De drie eieren worden door beide oudervogels uitgebroed in ongeveer 4 weken. De jongen groeien snel en al na 3 weken is ook het toch grote nest te krap. Ze klauteren dan naar de omliggende takken, maar blijven dichtbij het nest en bedelen om het hardst om voedsel. Ze oefenen hun vleugelspieren door staand op een tak stevig te klapperen en pas ruim 10 dagen later kunnen ze vliegen. Zodra ze uitvliegen moeten ze ook zelf voedsel zoeken, het voeren stopt dan abrupt.
Vale toerako's worden in het wild vaak meer dan 20 jaar oud.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.