allevogels


advertentieruimte

Gyps fulvus

Vale Gier - Gyps fulvus - Griffon Vulture

De vale gier is van de 250 soorten binnen de familie van sperwer- en havikachtige (Accipitridae). Deze familie bevat naast sperwers dus ook een aantal gieren en andere grote rovers. Een paar voorbeelden: Kiekendieven, buizerds, de steenarend, de aasgier maar ook de zwarte wouw, een zeer gevarieerde familie dus.

De vale gier is een van de grootste vogels ter wereld, hij is rond de 1 meter groot maar zijn spanwijdte bedraagt maar liefst ruim tweeënhalve meter. Een volwassen vale gier kan tot wel 10 kilo wegen.
De soort is voor het eerst beschreven door de van oorsprong Russische Duitser Carl Ludwig Hablizl, in 1783.

Vale gieren leven in Zuid-Europa, Noord-Afrika, het zuidwesten van Azië en in een aantal Arabische landen. Af en toe worden deze grote vogels ook in Nederland en België waargenomen. Een zeer bijzondere melding was in 2007, toen werd een groep van rond de 100 vale gieren gezien in België en het zuiden van Nederland.

Het zijn uitstekende vliegers, ze leggen schijnbaar moeiteloos grote afstanden af, daarbij gebruikmakend van thermiek. Ze kunnen ook zeer grote snelheden halen, bij afdalingen halen ze gemakkelijk snelheden van 60 kilometer per uur.

Deze gier is een echte aaseter, de kop en nek zijn daarvoor speciaal aangepast. Deze delen zijn zo goed als onbevederd, wat handig is bij het eten van de binnenste delen van karkassen; geen veren die vies kunnen worden of kunnen breken als ze de kop ver in een karkas steken. De zachtere delen van een karkas, waaronder de ingewanden, worden het eerst gegeten, hierbij kan het nogal bloederig worden, dus een zeer nuttige aanpassing.

Vale gieren leven altijd in groepen, ook het zoeken naar voedsel gebeurt in groepsverband. Ze jagen op zicht, waarbij andere soorten roofvogels vaak de aanwezigheid van een kadaver verraden. Van zeer grote hoogtes houden de vale gieren dit in de gaten.
Dat ze niet als eerste bij een kadaver arriveren, heeft een voordeel, hun snavel is prima geschikt om zacht vlees te eten, maar de huid is voor hen vaak te taai. Als andere rovers, zowel andere roofvogels als zoogdieren, die al opengemaakt hebben, komen de gieren pas.
Als er te weinig kadavers gevonden worden, vallen groepen gieren soms ook oude en verzwakte grote zoogdieren aan, meestal runderen, vooral in afgelegen bergachtige streken.

Vale gieren broeden ook in groepen, op steile rotspartijen en een legsel bestaat uit een enkel ei. Beide oudervogels broeden dit uit in ruim 7 weken. Het jong wordt beschermd en gevoerd door beide ouders die om beurten voedsel aandragen. Het vliegt pas uit als het 5 maanden oud is.
De vale gier wordt gemiddeld 20 jaar oud, in gevangenschap nog ouder.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.