allevogels


advertentieruimte

Cyanocompsa brissonii argentina

Ultramarijnbisschop - Cyanocompsa brissonii argentina - Ultramarine Grosbeak

De Ultramarijnbisschop is een bewoner van halfopen graslanden en droge, steppe-achtige landschappen op hoogtes tot wel 1600 meter. De soort is 1 van de 5 ondersoorten die allemaal hun eigen leefgebied hebben.

  • Ultramarijnbisschop (Cyanocompsa brissonii argentina), leeft van Oost-Bolivia en het gebied Chaco in Paraguay, tot het westen van Brazilië en het noorden van Argentinië.
  • Braziliaanse blauwe bisschop (Cyanocompsa brissonii brissonii), leeft in het noord-oosten van Brazilië
  • Cyanocompsa brissonii caucae, leeft in het westen van Colombia
  • Cyanocompsa brissonii minor, leeft in de bergen van Venezuela
  • Cyanocompsa brissonii sterea, leeft van het oosten van Paraguay en Zuid-Brazilië tot het noord-oosten van Argentinië

De Ultramarijnbisschop mist net als de Braziliaanse vogel de bruine omzoming op de vleugelveren, wat de Amerikaanse blauwe bisschop (Guiraca Caerula) wel heeft.

Deze vogel is qua voedsel niet kieskeurig, hij eet zaden, maar hij is ook verzot op fruit en groenten. Een goede aanvulling zijn paprika's en wortels, deze stimuleren de mooie kleuren van de vogel. Wat zeker niet mag ontbreken in zijn voeding zijn dierlijke eiwitten, die kunnen gegeven worden middels diverse soorten levend voer, zoals een wasmot of een krekel, maar ook een meelworm of buffaloworm gaat er wel in.

Het kweekseizoen van deze vogels kondigen ze zelf vaak duidelijk aan. De pop begint nestmateriaal te slepen en gaat een nestje maken, dit onder het toeziend oog van de man. Als het nest gereed is, worden er 3 tot 5 eieren gelegd. De eieren komen na ongeveer 13 dagen uit en weer een dag of 11 later verlaten de jongen het nest. Het broeden wordt door de pop alleen gedaan maar bij het voeren van de jongen is de man wel actief.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.