allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Turquoisineparkiet

Turquoisineparkiet - Neophema pulchella - Turquoise Parrot

De Turquoisineparkiet is een Australische parkiet van ongeveer 22 cm die behoort tot de Neophema's. In het zuiden van Australië leeft hij in bossen en struiken, vaak in groepjes. Het is een van de parkietensoorten die zijn voedsel op de grond zoekt, ondertussen de schaduw van de beplanting gebruikend.

Turquoisineparkieten zijn sociale vogels, u kunt ze ook prima bij andere, ook veel kleinere vogelsoorten houden. Zoals de meeste Neophemasoorten; ze bijten zelfs nauwelijks. Alleen mannen onderling kunnen tijdens de broedtijd nog wel eens wat fel zijn.
Het geluid dat ze maken is bescheiden, het zijn geen herriemakers. Tel daarbij op dat ze ook nauwelijks slopers te noemen zijn en we komen dichtbij de ideale parkiet.

In het wild scharrelen ze op de bosgrond hun kostje bij elkaar, zaden van allerlei grassen en onkruiden vooral. In gevangenschap voert u ze het best met een speciaal Neophema-mengsel van de diverse fabrikanten. Ook groenvoer eten ze graag, zij het met mate om darmproblemen te voorkomen.

Opvallend is dat Turquoisineparkieten in het wild overdag nauwelijks drinken, ze hebben genoeg aan twee keer per dag, in de vroege ochtend en bij zonsondergang. In de natuurlijke voeding zit voldoende vocht. Met onze gedroogde zaden ligt dat anders, dan moeten ze wel de hele dag kunnen drinken.
Nu het toch over water hebben, ze badderen ook heel graag, een ondiepe schaal is het meest geschikt. Op die manier houden ze hun verenpak in conditie.

Turquoisineparkieten; sterke, fraaie vogels die ook nog eens vreedzaam zijn naar kleinere vogels.

Uit de wildkleur is door doelgerichte kweek de roodbuik ontstaan. Men ontdekte bij sommige mannen wat rode veertjes in de gele borst. Normaal heeft de wildkleur man alleen een rode vleugelbocht. Door steeds de vogels met het meeste rood aan elkaar te paren, is de roodbuik ontstaan.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.