allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Mimus gilvus

Tropische Spotlijster - Mimus gilvus - Tropical Mockingbird

Er zijn vele soorten spotlijsters, in het geslacht Mimus alleen al de volgende:

  • Bahama-spotlijster (Mimus gundlachii)
  • Noord-Amerikaanse spotlijster (Mimus polyglottos) (zie foto's)
  • Tropische spotlijster (Mimus gilvus)
  • Camposspotlijster (Mimus saturninus)
  • Patagonische spotlijster (Mimus patagonicus)
  • Bruinrugspotlijster (Mimus dorsalis)
  • Witbandspotlijster (Mimus triurus)
  • Langstaartspotlijster (Mimus longicaudatus)
  • Chileense spotlijster (Mimus thenca)

Deze pagina gaat over de Tropische spotlijster, ook wel de Amerikaanse nachtegaal genoemd, dat zegt wel iets over zijn zangkunsten. Het is ook een voortreffelijk imitator, zijn zang zet menig vogelaar op het verkeerde been. Hij komt voor in Zuid- en Midden-Amerika, in gebieden met veel struiken maar ook steeds vaker in bewoonde gebieden.

De Tropische spotlijster is rond de 25 cm groot en er is geen uiterlijk verschil tussen man en pop. Beide geslachten zingen, maar de de man zingt harder. Poppen zingen meestal alleen als de man op pad is. Opvallend; mannetjes zonder partner zingen beduidend harder en vaker dan al gekoppelde mannen. Bij volle maan of in verlichte bewoonde gebieden zingen ze zelfs vaak de hele nacht door.
Het imitatietalent is zo goed ontwikkeld dat zelfs met geavanceerde elektronische apparatuur het verschil tussen een origineel en een door de spotlijster gemaakt geluid niet van elkaar valt te onderscheiden.

Spotlijsters zijn niet kieskeurig wat voedsel betreft. In hoofdzaak eten ze vruchten en insecten, maar ze zijn ook niet vies van schaaldieren en andere kleine gewervelde dieren.

Tropische Spotlijsters zijn het hele jaar door territoriaal, maar zeker in het broedseizoen kunnen ze erg agressief zijn. Het is in hun natuurlijke omgeving waargenomen dat ze katten, honden en zelfs mensen aanvallen als die te dicht bij het nest kwamen. Het nest maken ze in een boom of struik van takjes, mos en grassen, maar ook stukken papier en bladeren worden gebruikt.
Alleen de pop broedt op de 4 tot 6 eieren en de jongen komen na 13 dagen uit. Dan zorgen wel beide ouders voor ze, ze brengen extreem veel insecten naar het nest. De jongen groeien dan ook zeer snel, vaak vliegen ze al na 10 dagen uit.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.