allevogels


advertentieruimte

Bycanistes bucinator Trompet neushoornvogel

Trompet neushoornvogel - Bycanistes bucinator - Trumpeter Hornbill

In het Engels wordt deze vogel Trumpeter Hornbill genoemd, in het Zuid Afrikaans "gewone boskraai. Dat laatste zegt in dit geval gelukkig ook iets over het aantal dat nog in het wild voorkomt, ze zijn zeer talrijk en niet bedreigd. De soort is ontdekt en beschreven door Temminck in 1824.

Trompetneushoornvogels leven in grote delen van het zuiden van Afrika in bossen en oerwouden. Ze zijn bijna altijd in de buurt van water te vinden. Hun leven speelt zich deels tussen de bladeren af en deels op de grond. Met hun zeer sterke poten springen ze van tak naar tak, de vleugels lijken ze hierbij voornamelijk te gebruiken voor het evenwicht.

De trompetter is rond de 60 cm groot, de man meestal iets forser dan de pop. Ook de bult op de snavel is bij de man groter. Ze leven per paar, in kleine maar soms ook in hele grote groepen, 100 of meer vogels bij elkaar is geen uitzondering. De vogels zijn wel monogaam, ze kiezen een partner voor het leven.

Deze neushoornvogel is een echte alleseter, hieronder een opsomming van wat hij allemaal lust: heel veel soorten fruit, vijgen, bloemen en bloemknoppen, zaden, erwten en bonen, insecten, rupsen, sprinkhanen, spinnen, krabben, eieren, jonge vogels en kleine knaagdieren.
Zoals bij veel fruiteters; let op het risico op ijzerstapeling bij het samenstellen van de voeding.

Net als alle ijsvogels en de kookaburra's horen ook de neushoornvogels tot de orde der coraciiformes, de scharrelaarachtigen. Hiertoe behoren verder onder andere bijeneters, motmots en hoppen. Allemaal heel verschillende vogels. Wat ze bindt is de vorm van de voeten. Bij alle vogels uit deze families is de middelste teen deels vergroeid met de buitenteen.

Ook bijzonder is het broedgedrag. Na de bevruchting kruipt de pop in een holte in een boom, die vervolgens door haar praktisch wordt dichtgemaakt. Met modder, mest en plantaardig materiaal metselt ze het hele gat dicht tot er alleen nog een smalle spleet overblijft. Daardoor voert de man de pop, die de eieren bebroedt. Na ruim 3 4 weken komen de jongen uit, meestal 3 of 4. De man krijgt het dan erg druk, hij voert maandenlang de pop en de jongen in zijn eentje, pas als de jongen 7 of 8 weken oud zijn, komt de familie naar buiten.

Trompetneushoornvogels kunnen rond de 20 jaar oud worden, in gevangenschap soms nog (veel) ouder.
Voor de ervaren liefhebber met veel tijd en ruimte zijn het geweldige vogels, ze zijn sterk, bijna nooit ziek en ze lusten zo ongeveer alles.
Een mogelijk nadeel: ze heten natuurlijk niet voor niets trompetneushoornvogels. Ze kunnen een stevig kabaal maken.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.