allevogels


advertentieruimte

Blue-breasted Kingfisher

Teugelijsvogel - Halcyon malimbica malimbica - Blue-breasted Kingfisher

De teugelijsvogel is een Afrikaanse ijsvogelsoort die voorkomt in Kameroen, Oeganda en Zambia. De vogel werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door George Bernard Shaw, in 1812. Daarna zijn er meerdere ondersoorten beschreven:

  • Halcyon malimbica malimbica
  • Halcyon malimbica forbesi
  • Halcyon malimbica torquata
  • Halcyon malimbica dryas
Het is een forse ijsvogel, hij meet rond de 27 cm. Anders dan je zou denken, eet hij nauwelijks vis. Zijn menu bestaat uit insecten en hun larven, padden en kikkers, hagedissen en kleine knaagdieren. In ondiepe plassen vangt hij soms ook kleine waterdiertjes, schaal- en schelpdieren en visjes. Daarnaast eet deze ijsvogel vreemd genoeg ook noten van de oliepalm.

Het leefgebied bestaat uit dichte wouden, ook mangrovebossen aan de kusten en rivierbeddingen. Hij blijft altijd in de buurt van water, in droge tijden verhuist hij gerust honderden kilometers.
Het geluid dat hij maakt is beslist hard te noemen, het klinkt kilometers ver door en is bedoeld als contactroep tussen soortgenoten maar ook om een territorium af te bakenen. Het is een vrij schuwe vogel die altijd op zijn hoede lijkt.

Deze vogels broeden in gaten in termietenheuvels, waar de temperatuur geregeld wordt door de termieten. Een legsel bestaat uit twee of drie eieren die in 3 weken door beide ouders uitgebroed worden.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.