allevogels


advertentieruimte

Penelopides exarhatus

Temmincks neushoornvogel - Penelopides exarhatus exarhatus - Sulawesi Tarictic Hornbill

Penelopides is een geslacht met zes vogelsoorten binnen de familie van de neushoornvogels (Bucerotidae). Vijf van de zes soorten uit dit geslacht komen alleen voor in de Filippijnen, de Temmincks neushoornvogel is een endemische soort uit Indonesië. De Temmincks neushoornvogel is een in verhouding kleine neushoornvogel, hij meet ongeveer 45 cm. Het mannetje heeft een geel gezicht en keel, de pop is helemaal zwart.

Deze fraaie vogel is vernoemd naar de bioloog Coenraad Jacob Temminck, de oprichter van het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie, dat tegenwoordig Naturalis heet. Deze bioloog had een omvangrijke verzameling opgezette vogels die hij onderbracht in het museum voor studiedoeleinden. Een behoorlijke lijst vogels draagt voortaan zijn naam: Temmincks strandloper, Temmincks strandleeuwerik, Temmincks baardbuulbuul, Temmincks dikbekje, Temmincks jufferduif, Temmincks jungletimalia, Temmincks looftiran, Temmincks mierklauwier, Temmincks miervogel, Temmincks nachtzwaluw, Temmincks renvogel, Temmincks saterhoen, Temmincks dwergspecht, Temmincks stekelstaart en dus de Temmincks neushoornvogel.

Deze neushoornvogel komt alleen voor op Sulawesi en een paar kleine eilanden daaromheen. Hij leeft in tropisch laagland, moerassen en oude wouden. Er is ook nog een ondersoort, in het noorden leeft de nominaatvorm, de Penelopides exarhatus exarhatus en in het zuiden de Penelopides exarhatus sanfordi.

Het zijn zeer sociale vogels, ze leven in groepen van vaak wel 20 tot 30 exemplaren. Vaak broedt in zo'n groep alleen het meest dominante koppel, de andere vogels dienen als helpers bij het voeren van de ingemetselde pop en de jongen. Ook bij deze soort sluit de pop zich op in een holte in een boom, ze laat slechts een kleine spleet open waardoor ze gevoerd kan worden. Ze legt na 10 dagen haar eieren en bebroedt die 18 dagen. Alles bij elkaar zit ze zo wel 12 weken in de holte opgesloten voor ze samen met de jongen naar buiten komt.

Zoals alle neushoornvogels, is ook de Temmincks een echte omnivoor, hij eet zo ongeveer alles. Het hoofdbestanddeel is fruit, maar ook bloemen, zaden, insecten, reptielen, kleine knaagdieren, wormen en zelfs jonge vogeltjes verdwijnen eenvoudig in de grote sterke snavel.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.