allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Picumnus temminckii

Temmincks dwergspecht - Picumnus temminckii - Ochre-collared Piculet

Spechten (Picidae) vormen een vogelfamilie van kleine tot middelgrote robuuste vogels met scherpe snavels, een rechte staart en bij wie de twee middelste tenen naar voren en de buitenste twee naar achter staan. Spechten gebruiken hun scherpe snavel en lange kleverige tong om insecten uit boombast te peuteren. De staart wordt daarbij als steun gebruikt zodat ze stevig zitten en al hun aandacht op de prooien kunnen richten.

De familie is onderverdeeld in drie groepen: de draaihalzen (Jynginae), de dwergspechten (Picumninae) en de echte spechten (Picinae). Er zijn 218 soorten in de familie der spechten bekend.

De Temmincks dwergspecht hoort bij de dwergspechten en is tevens is een van de kleinste spechten, hij meet slechts 10 cm. Hij is vernoemd naar de Nederlandse ornitholoog Coenraad Jacob Temminck, die de vogel voor het eerst beschreef rond 1850. Hij komt voor in Argentinië, Brazilië en Paraguay. Net als alle spechten heeft ook de Temmincks een in verhouding grote, stevige kop. De staart is niet zo stug als bij de echte spechten, Temmincks spechten worden dan ook vaker zittend op een tak gezien dan hun grotere neven. Ze hebben dan ook zeer stevige pootjes. Nog een verschil; alle dwergspechten hebben grijze of bruine bovendekveren.

Omdat ook de snavel wat korter is, eten dwergspechten vooral insecten die ze van rottende boombast kunnen plukken. Ze zijn vooral op zoek naar larven en poppen van grote insecten

Temmincks dwergspechten maken het liefst gebruik van verlaten nesten van andere spechten, ze zijn niet echt handig in het zelf uithakken. Ze kiezen het liefst een nest met een zeer klein invlieggat, om zo minder last te hebben van roofdieren. De 3 of 4 eitjes zijn wit, zoals bij alle holenbroeders; een schutkleur is immers niet nodig. Man en de pop broeden afwisselend en zijn erg fel in het verdedigen van het nest en de jongen. De eieren komen uit na 14 dagen broeden en de jongen vliegen met drie weken uit.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.