allevogels


advertentieruimte

Oenanthe oenanthe

Tapuit - Oenanthe oenanthe - Northern Wheatear

De tapuit is weer zo'n vogel die voor veel discussie onder wetenschappers heeft gezorgd. De vogel is voor het eerst beschreven door Linnaeus, in zijn werk Systema naturae. Hoe hij aan de naam Oenanthe gekomen is, is niet bekend, Oenanthe was een Griekse edele dame uit de oudheid. Misschien wel een hele fraai dame, want hij gaf deze naam ook aan een geslacht in de plantkunde.
Hij deelde de tapuit in bij de lijsters, de Turdidae. Ruim 2 eeuwen is dat gevolgd en zijn er 5 ondersoorten bij gevonden. Pas aan het begin van de 21e eeuw echter bleek uit DNA-onderzoek dat de tapuit helemaal geen lijster is maar een vliegenvanger (Muscicapidae). Het hele geslacht Oenanthe is verplaatst naar de familie der vliegenvangers, vreemd genoeg echter is de naam daarmee niet gewijzigd.

De nu beschreven ondersoorten zijn:

  • Oenanthe oenanthe oenanthe
  • Oenanthe oenanthe oenanthoides
  • Oenanthe oenanthe libanotica
  • Oenanthe oenanthe virago
  • Oenanthe oenanthe nivea
  • Oenanthe oenanthe leucorhoa
Er zijn wereldwijd 23 soorten binnen het geslacht, bijna allemaal ook met een of meer ondersoorten.

De tapuit waar dit artikel over gaat, heet gewoon tapuit, is rond de 18 cm groot en is een vogel die ook in Nederland voorkomt. Het is een kleine maar stevige vogel, hij is (in verhouding) vrij zwaar, hij kan wel 30 gram wegen.
Zijn leefgebied beslaat grote delen van Europa en in de winter leeft hij in Afrika. Tapuiten zijn insectenetende vogels die zich graag ophouden in open gebieden, in Nederland vaak op landbouwgronden, in de duinen en op heidevelden.

Als echte trekvogel kan de tapuit uitstekend vliegen, toch houdt hij zich voornamelijk op op de grond. Hij leeft zoals gezegd voornamelijk van insecten en hij heeft twee verschillende manieren van jagen. De ene keer zit hij op een steen, een muurtje of een paaltje te speuren naar prooien, andere keren hupt hij over de grond, staat dan plots stil en kijkt of er insecten vluchten. Met een razendsnelle aanval verrast hij zo allerlei insecten en andere geleedpotigen. Grote prooien slaat hij vaak een paar keer op de grond, bij sprinkhanen bijvoorbeeld verwijdert hij zo eerst de toch onverteerbare poten.

Ook het broeden vindt op de grond plaats, in spleten en kieren van rotsen, muurtjes en in konijnenholen bouwen de vogels een fors nest. Ze gebruiken veel nestmateriaal, grassen, bladeren, mossen en plantenwortels, om eerst een soort heuvel te maken in het "hol". In die berg maakt de pop een klein komvormig nestje.
De pop legt meestal 6 eitjes per legsel en ze broedt deze in 13 dagen uit. Beide oudervogels voeren de jongen vaak en veel, ze moeten snel groeien om op tijd sterk genoeg te zijn voor de grote reis naar Afrika. De jongen vliegen uit als ze net twee weken oud zijn. Na de broed eten de oudervogels zelf ook zoveel mogelijk om aan te sterken en "op te vetten", ze eten dan ook meer suikers, o.a. uit bessen.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.