allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Turtur tympanistria

Tamboerijnduif - Turtur tympanistria - Tambourine Dove

De tamboerijnduif is een Afrikaans duifje van rond de 22 cm groot. De man (de doffer) is wit op de borst, de duivin grijs. Ze leven in Centraal-Afrika en in het zuidoosten van het continent. Het zijn bewoners van vochtige wouden, waarin ze vaak op de grond te vinden zijn. Ze kunnen snel en behendig vliegen en ook daarbij blijven ze bijna altijd laag bij de grond.

tamboerijnduifjes eten verschillende gras- en boomzaden, termieten en hun poppen, bessen en jonge kiemende planten. Van de grond pakken ze vaak ook kleine steentjes op en soms lijkt het of ze echt aarde eten. Hun favoriete zaad is dat van de wonderboom (Ricinus communis). Dat is een snelgroeiende tropische boom en de vrucht van die boom wordt wonderboon genoemd.

Van lange dunne takken maken deze duiven een vrij grof nest in een struik of tussen klimplanten. Zoals bijna altijd bij duiven bestaat ook een legsel van de tamboerijnduif uit 2 eitjes. Er wordt 12 of 13 dagen gebroed voor de jongen uitkomen. De man broedt ook af en toe, maar het meest is voor de duivin. Zowel de doffer als de duivin voeren de jongen, de eerste week met voorgeweekt voedsel uit de krop. Met ruim 2 weken vliegen de jonge duifjes uit en nog eens 2 weken later zijn ze al zelfstandig.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.