allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Lathamus discolor

Swiftparkiet - Lathamus discolor - Swift Parrot

Swiftparkieten vormen een apart geslacht binnen de vogelwereld, ze zitten tussen de rosella's en de lori's in. Ze zijn rond de 25 cm groot. De man is bijna altijd net wat feller van kleur dan de pop, ook is de pop gemiddeld 2 cm kleiner dan de man.
Ze leven in het zuidoosten van Australië, in allerlei landschappen, als er maar bloeiende bomen en struiken te vinden zijn. Om te broeden steken ze de Bass-straat over naar Tasmanië. Van half augustus tot december zijn daar de beste omstandigheden om te broeden voor ze. Dan bloeien daar namelijk de "blauwe gombomen" (Eucalyptus globulus). Deze bomen produceren grote hoeveelheden nectar tijdens hun bloei, in de broedtijd het hoofdvoedsel voor swiftparkieten.

In het wild worden ze helaas ernstig bedreigd, geschat wordt dat er nog slechts zo'n 2000 exemplaren in het wild voorkomen. In gevangenschap doen ze het veel beter, wereldwijd wordt er behoorlijk goed gekweekt met deze vogels.

Swiften, zoals ze vaak liefkozend genoemd worden, eten nectar, stuifmeelpollen, zaden, bloemen, fruit, bladeren en insecten. Hun tong is net als bij lori's aangepast aan het oplikken van nectar, ze hebben een zogenaamde borsteltong. Daarmee likken ze behalve nectar uit bloemen ook het stuifmeel van heel veel soorten bomen en andere planten op.

Zoals veel parkietachtige, zijn swiftparkieten zeer monogaam, koppels blijven voor het leven bij elkaar. In de broedtijd zoeken ze een geschikt hol, bijna altijd in oude eucalyptusbomen. Sociaal als ze zijn, broeden er vaak meerdere koppels in één boom. Zodra een geschikt nest gevonden is, vinden er diverse paringen plaats. Daarna verdwijnt de pop in het nest en komt daar niet meer uit tot de jongen uitvliegen. De man heeft de taak de pop èn de jongen te voeren gedurende die periode.

Meestal legt de pop 4 eieren, die ze dus ook zelf uitbroedt. De jonge vogels kruipen na ongeveer 6 weken het nest uit. Jonge vogels blijven vaak in groepen rond de nestbomen hangen tot ze zelfstandig zijn. Dan trekken ze samen met de volwassen vogels weer naar het vaste land waar dan de diverse voedselbomen bloeien.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.