allevogels


advertentieruimte

Ramphastos swainsonii

Swainsons toekan - Ramphastos swainsonii - Swainson's Toucan or Chestnut-mandibled Toucan

De Swainsons toekan leeft in de kuststreek van de Atlantische oceaan, van Honduras tot aan Panama, maar ook in het noorden van Ecuador en Colombia. Je komt hem tegen op zeeniveau, maar je kunt hem ook aantreffen op een hoogte van 1800 meter. Hij bewoont hier de subtropische en tropische plantages en regenwouden. De vogel behoort, zoals zijn naam als doet vermoeden, tot de familie der toekans, in de orde der spechtvogels en dankt zijn naam aan de Engelse ornitholoog William Swainson.

Deze toekan leeft vaak in kleine groepjes van 3 tot 12 soortgenoten. Tegen de avond komen deze kleine groepjes weer bij elkaar om samen te gaan slapen. Tijdens warme periodes kom je deze vogels bijna niet tegen, daar ze dan beschutting zoeken tegen de warmte en verstopt zitten in de bomen.

De vogel gebruikt vaak een verlaten spechtennest of een holte in een boom die is ontstaan door rotting van de boom. Ook het verjagen van een specht uit zijn eigen nest wordt gedaan om een goede broedlocatie te krijgen. In het nest worden 2 tot 4 eieren gelegd. Beide ouders bebroeden deze om beurten gedurende een dag of 18. De jongen zijn bij de geboorte naakt en blind en hebben een relatief korte snavel. Op hun hielen hebben ze een speciale laag, deze beschermt de poten tegen de vaak ruwe bodem van het nest. Beide ouders zorgen, tot een week of 8, voor het voedsel. Na deze 8 weken zijn de jongen zelfstandig genoeg om hun eigen voedsel te vinden.

Eten doet de swainsons toekan, door zijn prooi vast te houden met zijn poten, om hem vervolgens met zijn snavel uit elkaar te trekken. Het menu van deze vogel is behoorlijk gevarieerd. Hij eet veel fruit, maar ook hagedissen, muizen, kleine slangen en jonge vogels. Daarnaast worden er ook insecten en eieren van andere vogels gegeten.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.