allevogels


advertentieruimte

Struthio camelus

Struisvogel - Struthio camelus - Ostrich

Struisvogels zijn niet alleen de grootste vogels, maar ook de snelste loopvogels ter wereld. Ze kunnen met grote stappen (meer dan 3 meter per stap) ruim 60 kilometer per uur halen. Dat kunnen ze ook nog eens een half uur volhouden, zodat veel roofdieren een achtervolging niet eens proberen.
Een volwassen mannetje kan meer dan 150 kilo zwaar en 2,5 meter lang worden. De hennen blijven iets kleiner. Struisvogels kunnen niet vliegen, bij gevaar rennen de vogels meestal gewoon weg, maar in nood kunnen de zware en sterke poten ook als wapen gebruikt worden. Ze kunnen zo hard trappen, dat zelfs leeuwen vaak afdruipen als de vogel echt boos wordt.

De geleerden denken dat struisvogels in de prehistorie over het hele continent voorkwamen toen al het land nog één continent vormde. De Afrikaanse struisvogel zou de laatst overgeblevene zijn. Het skelet vertoont ook beslist trekjes van prehistorische dieren. Er leven nu nog 4 ondersoorten:

  • Struthio camelus australis, de Zuid-Afrikaanse struisvogel
  • Struthio camelus camelus, de Noord-Afrikaanse struisvogel
  • Struthio camelus massaicus uit Oost-Afrika
  • Struthio camelus molybdophanes die leeft in Somalië, Ethiopië en noordelijk Kenia.
  • Struthio camelus syriacus, de Syrische struisvogel, deze is uitgestorven. Uit fossiele resten zijn zelfs nog meer ondersoorten bekend.

Struisvogels zijn sociale dieren, ze leven met familiegroepen samen in nog grotere groepen op savannes en andere grasvlaktes. Elk mannetje leeft samen met een paar hennen, 3 of 4, soms wel 6. Slechts één van die hennen is de daadwerkelijke partner die mag broeden, de rest helpt alleen bij het beschermen van jongen.

Struisvogels zijn hoofdzakelijk herbivoren (planteneters), ze eten grassen, bladeren, bessen en andere vruchten. Ze vullen wel hun menu aan met insecten, padden en kleine reptielen.

Een mannetje paart met verschillende hennen uit zijn groep, zodat een nest van de struisvogel eieren van diverse dames bevat. Alleen de hoogst geplaatste hen mag samen met de man de eieren uitbroeden. Dat zijn er wel vaak veel, per vogel vaak zo'n 10 eieren die ook nog eens bijzonder groot zijn, rond de 15 cm.
Na 6 weken komen de eieren uit, de jongen drogen op en blijken dan al prima te kunnen lopen, zei het niet zo snel als hun ouders. Bij gevaar drukken ze zich plat tegen de grond, daarom hebben ze ook een prima schutkleur. Tussen zand en droog gras, zo zou je de kleur kunnen noemen.
Een struisvogel kan 25 jaar oud worden, in gevangenschap nog ouder.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.