allevogels


advertentieruimte

Strogele Rosella - Platycercus flaveolus - Yellow Rosella

De strogele rosella is voor het eerst beschreven als aparte soort. Pas vrij recent is het door een aantal deskundigen als ondersoort van de Pennant-rosella (Platycercus elegans) erkend, dus voor een deel van de wetenschappers heet de vogel nu Platycercus elegans flaveolus.
Met dergelijke discussie wil ik me niet bezighouden, dus hier heet hij nog gewoon Platycercus flaveolus. In elk geval is duidelijk dat de strogele verwant is aan de pennant, de geelbuik en de Adelaide, getuige de blauwe wang.

De rosella is rond de 35 centimeter groot en man en pop zijn niet gemakkelijk uit elkaar te houden. Bijna altijd heeft de man een wat grovere kop en een wat zwaardere snavel, maar helaas, garantie geeft dit niet, er zijn ook zeer forse poppen.
Strogele rosella's leven om een aantal rivieren en in moerassen in het zuidoosten van Australië, daar houden ze zich veelal op in eucalyptusbomen. Ze eten hoofdzakelijk graszaden en vullen dit aan met vruchten, kruiden, jong blad en bloemknoppen. Vooral in de broedtijd eten ze ook veel insecten en hun larven.

Ook deze rosella's nestelen in holtes, vaak in oude bomen maar ook in aarden wallen en zelfs in vervallen gebouwtjes. De pop legt meestal 5 witte eieren die ze ook zelf in 3 weken uitbroedt. De eerste week voert de pop de jongen, daarna helpt ook de man mee. Juist in deze periode eten en voeren de vogels veel dierlijk voedsel zodat de jongen snel kunnen groeien. Die vliegen al uit als ze nog net geen 6 weken oud zijn.

Voor de zekerheid; ook voor deze mooie parkieten is in gevangenschap een zaadmengsel alleen beslist geen volledige voedsel.
Een prima zaadmengsel, diverse soorten fruit, rauwe groenten en kruiden vormen een beter menu. Dit dient zeker in de broedtijd, het vroege voorjaar hier, aangevuld te worden met dierlijk voedsel, bijvoorbeeld in de vorm van meelwormen. Sommige exemplaren eten ook graag insectenpaté en universeelvoer, u kunt ze hier ver voor de broedtijd proberen aan te laten wennen.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.