allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Glareola nordmanni

Steppevorkstaartplevier - Glareola nordmanni - Black-winged Pratincole

De sierlijke Steppevorkstaartplevier werd in 1842 door Fischer von Waldheim wetenschappelijk beschreven, hij valt binnen de familie renvogels en vorkstaartplevieren, de Glareolidae. Binnen die familie zijn 4 geslachten ingedeeld waaronder dus het geslacht Glareola. Andere soorten in dat geslacht zijn:

  • Grijze vorkstaartplevier (Glareola cinerea)
  • Kleine vorkstaartplevier (Glareola lactea)
  • Madagaskarvorkstaartplevier (Glareola ocularis)
  • Oosterse vorkstaartplevier (Glareola maldivarum)
  • Rotsvorkstaartplevier (Glareola nuchalis)
  • Vorkstaartplevier (Glareola pratincola)
  • Onze Steppevork lijkt het meest op de "gewone" vorkstaart, er zijn wel wat kleine verschillen zichtbaar. Het meest opvallend is de witte rand aan de vleugels bij de "gewone", de vleugels van de steppevork zijn effen. Hij is rond de 25 cm groot.

    Het leefgebied omvat grofweg het gehele zuidelijke deel van Oost-Europa en Azië. daar leeft deze vogel op kale vlaktes (vandaar de naam steppe) en rond grote en kleine plassen. Hij leeft daar in grote groepen van soms wel duizenden exemplaren.

    De vorkstaartplevier is een echte insecteneter, hij eet krekels en sprinkhanen en allerlei andere forse vooral vliegende insecten. De meeste prooien worden in de lucht gevangen, maar hij rent ook prooien achterna op de grond.

    De naam trekvogel is op deze vogel wel heel erg van toepassing, hij legt enorme afstanden af. Vanuit Azië vliegt hij helemaal naar Zuid-Afrika en in het voorjaar weer terug een reis van duizenden kilometers. Ook in Afrika zit hij niet stil, hij volgt de grote insectenzwermen die zich vooral afhankelijk van de regens ook constant verplaatsen.

    Broeden doen deze vorkstaartplevieren op de grond, ook weer in grote groepen. In een eenvoudig kuiltje legt de pop meestal 3, soms 4 eieren die beide ouders om beurten uitbroeden. De jongen vliegen met ongeveer 4 weken en worden dan nog 2 weken door de ouders gevoerd voor ze zichzelf moeten redden.

    Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.