allevogels


advertentieruimte

Spreeuw

Spreeuw - Sturnus vulgaris - European Starling

De spreeuw is een vogel uit de familie Sturnidae. Zijn veren zijn glanzend zwart, maar als de zon er op schijnt tonen ze groen en blauw. Er is een klein uiterlijk verschil tussen man en pop, te zien in de ogen. Als de irisring goed zichtbaar is met het blote oog is het een pop. Donker oog met zeer moeilijk te herkennen pupil is man. Ook bij hele jonge vogels is dat al zichtbaar. Ook zijn de veren van de pop iets breder en de stippen zijn daarom net wat groter. De stippen vervagen overigens iets naarmate de vogels ouder worden.
Spreeuwen zijn rond de 23 cm groot en wegen rond de 80 gram.

Spreeuwen zijn trekvogels, ze trekken 's winters naar het zuiden. De spreeuwen die in de zomer in Nederland leven, trekken rond oktober naar het zuiden van Spanje, de spreeuwen die we daarna hier zien, komen voornamelijk uit het noorden van Rusland.

Spreeuwen zijn echte imitators, ze kunnen heel veel geluiden nadoen, ook mechanische. In het voorjaar proberen ze vaak de lijsters de loef af te steken.

Spreeuwen zijn alleseters maar het belangrijkste voedsel bestaat uit insecten en hun larven, wormen en bessen. In gevangenschap voldoet een mix van universeelvoer en fruitpaté prima, aangevuld met verschillende insecten. In het late najaar eten ze graag de bessen van vuurdoorns.

De spreeuw is een holenbroeder, in het wild in holtes in bomen maar soms ook in de grond. In de volière volstaan ruime nestkasten die volgepropt worden met allerhande grof materiaal. Takjes, hooi, grassen en veren dienen ruim te worden aangeboden. Kippenveren worden graag gebruikt.

Spreeuwen zijn ook echte waterliefhebbers, ze badderen graag meerdere keren per dag. Zaak is het badwater goed schoon te houden.

De spreeuw, zo gewoon maar tegelijk een zeer bijzondere volièrevogel.

Let op!

Voor Europese cultuurvogels en hybriden of bastaarden daarvan geldt een wettelijke ringplicht met speciale wettelijk voorgeschreven ringen. Ongeringde vogels houden is niet toegestaan en strafbaar.

De in Nederland aanbevolen ringmaat is 4,5 mm.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.