allevogels


advertentieruimte

Neophema splendida

Splendidparkiet - Neophema splendida - Scarlet-chested Parrot

De splendidparkiet is een Australische parkiet en een van de soorten binnen het geslacht Neophema dat op zijn beurt binnen de familie papegaaien (Psittacidae) valt. Hij is voor het eerst wetenschappelijk beschreven door John Gould, in 1841. Er zijn geen ondersoorten beschreven, wel zijn er door kwekers zeer veel mutaties vastgelegd zodat er nu heel veel kleurvariatie is. Deze parkiet is rond de 20 cm groot.
Bij de wildkeur is het verschil tussen man en pop eenvoudig te zien, alleen de man heeft een rode borst, bij de pop is de borst vaalgroen. Bij een aantal van de mutaties is het wat minder duidelijk.

Splendidparkieten leven in een groot deel van Australië, in grofweg het zuidelijke deel van centraal tot Perth in het westen. Dit deel bestaat veelal uit droge tot zeer droge gebieden, er is zeker niet het hele jaar open drinkwater beschikbaar. De splendid heeft zich daaraan aangepast door voldoende te hebben aan het vocht dat ze opnemen met zaden en vocht dat ze halen uit vetplanten.

De vogels trekken in grote groepen over grote afstanden naar gebieden waar in die tijd van het jaar voedsel te vinden is. Dat voedsel bestaat uit bijna uitsluitend graszaden, deze vinden ze vooral op de grond en in de halmen van dan bloeiende soorten.

Ook splendidparkieten zijn holenbroeders, ze zoeken een bestaande holte in een boom, meestal een acacia of een eucalyptus. De holte wordt schoongemaakt en verder niet bekleed. Na diverse paringen legt de pop 5 of 6 witte eitjes die ze zelf in 19 dagen uitbroedt. Beide oudervogels voeren de jongen, in die periode worden ook insectenlarven gegeten.
De jongen vliegen uit als ze krap een maand oud zijn, ze zijn dan overwegend groen. Ze komen langzaam op kleur en het kan wel een jaar duren voor ze helemaal uitgekleurd zijn.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.