allevogels


advertentieruimte

Ploceus spekei

Speke's wever - Ploceus spekei - Speke's Weaver

De man is citroengeel en heeft een zwart masker. Dit masker loopt van de bovensnavel, over het oog tot aan het oor en over de keel. Het masker is zeer gelijkend met die van de maskerwever (Ploceus velatus), evenals veel van de andere uiterlijke kenmerken van de man. Er zijn echter duidelijke verschillen. De Speke's wever is wat groter. Deze soort meet 15 centimeter. De ogen van zowel man als pop zijn zeer bleek geel, tot bijna wit ogend. De man heeft een zware zwarte snavel en een geheel gele kruin. De mantel is grof gevlekt en de stuit is egaal geel, evenals de rest van de vogel, uitgezonderd de mantel en vleugels.
De pop is olijfgroen. De belijning van de vleugels is identiek aan die van de man, alleen verschilt deze in de kleur. De belijning van de vleugelveren van de man is geel, bij de pop is dit lichtgroen. De kop, mantel, vleugels en staart zijn donker olijfgroen. De keel, borst en stuit zijn lichter olijfgroen. De buik en anaalstreek zijn wit. Ook de pop heeft een tamelijk zware snavel.
In tegenstelling tot de meeste soorten wevers, behoud deze soort zijn tekening en kleur het gehele jaar.

Op de site van de Werkgroep voor Ploceidae staat een prachtig artikel over deze vogel. In overleg met deze werkgroep laten we u hier alleen het eerste stukje van het artikel en eigen foto's zien.

Lees het hele artikel op www.ploceidae.eu

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.