allevogels


advertentieruimte

Zoothera dohertyi

Soembawalijster ofwel Kastanjeruglijster - Zoothera dohertyi - Chestnut-backed Thrush

Lijsters zijn te verdelen in 2 groepen, de echte lijsters en de lijsterachtigen. Onder de eerste groep vallen de Turdus en Zoothera lijsters. De Soembawalijster is een echte lijster. Hij komt voor op Lombok, Timor en op de Sunda eilanden en leeft in bergachtige gebieden. Buiten de broedtijd leven de mannetjes alleen, de poppen vaak in groepjes. Eenmaal gevormde paren zoeken elkaar voor de broedtijd weer op. In die broedtijd kan een koppel een territorium erg fel verdedigen tegen soortgenoten of verwante soorten. Vooral voedselconcurrenten moeten het dan ontgelden.

Het leven van deze vogel speelt zich voornamelijk af op de grond. Stilzitten lijkt een belangrijk onderdeel van de bezigheden te zijn, ze kunnen uren stilzitten. Tussen de beplanting scharrelt hij op zoek naar voedsel. Dat voedsel bestaat uit allerlei insecten, wormen, slakken en spinnen. Ook besjes en rijp ander fruit worden gegeten.

Als nest wordt van takjes en grassprieten een kommetje gebouwd dat wordt bevestigd en verstevigd met modder. De man begint ,et de bouw maar zodra de pop komt helpen, komt er pas echt vaart in. De pop legt meestal 3 eitjes die 2 weken worden bebroed. De jongen worden door beide ouders goed gevoerd, maar het meest door de man. Door het hoge eiwitgehalte (veel dierlijk voedsel) groeien ze snel. Met 2 weken vliegen ze al uit, ze worden dan nog een paar weken gevoerd door de ouders terwijl ze leren zelf voedsel te vinden./

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.