allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Smidsplevier Vanellus armatus

Smidsplevier - Vanellus armatus - Blacksmith Plover

Orde: snippen en verwanten (Charadriiformes), familie: plevieren (charadriidae).

De smidsplevier, die behoort tot de onderfamilie van de kieviten, is een eenvoudig gekleurde maar mooie vogel. De kleuren zijn niet opvallend, het is een mengeling van zwart, grijs en wit en de geslachten zijn niet uiterlijk te onderscheiden. De buitenkant van de vleugel is lichtgrijs en de binnenkant zwart. De borst en het voorste gedeelte van de rug zijn eveneens zwart. De onderkant van de staart en de vleugels zijn wit tot lichtgrijs. De kop is zwart met witte vlekken op voorhoofd en nek. Ze hebben een redelijk kleine, donkergrijze snavel; en hebben spitse doornen ("armatus"-"armé"-"waffen") op de vleugelbochten.

De smidsplevier wordt in het wild waargenomen in Afrika, ten zuiden van de evenaar vanaf Kenia en Angola. Hier worden ze gevonden in droge streken, maar wel in de buurt van water. Ze leven in paartjes of kleine groepjes en eten voornamelijk dierlijk voedsel. De insecten of wormen worden in één snelle beweging met de snavel gepakt en onmiddellijk doorgeslikt.

Hoe komt deze vogel aan zijn vreemde naam? Het geluid dat ze maken is een luid: "klink klink klink", zoals de smid die op het aambeeld slaat. Smidsplevieren zijn 28-31 cm groot en wegen ongeveer 180 gram.

Met deze vogels heb ik reeds mooie resultaten (natuurbroed) behaald. De eieren (meestal 3) zijn 38-40 x 20-28 mm en zijn bruin-groenig met veel donkere stippen en vlekken. Ze worden door beide ouders afwisselend bebroed. Na 25 dagen komen de jongen uit en deze kunnen na acht dagen geringd worden met 5,5 mm ringen.

Tekst en foto's: Ivan de Meester.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.