allevogels


advertentieruimte

Falco peregrinus

Slechtvalk - Falco peregrinus - Peregrine Falcon

De slechtvalk is een van de 65 leden van de familie Falconidae (valken en caracara's) en is zelf verdeeld in maar liefst 19 ondersoorten. De nominaatvorm Falco Peregrinus Peregrinus leeft in West-Europa, de andere ondersoorten zijn verspreid over bijna de hele wereld.
Tunstall, een Engels ornitholoog, beschreef de slechtvalk als eerste, in 1771. De wetenschappelijke toevoeging peregrine is Latijn voor zwerver, dit vanwege het zeer grote leefgebied van de vogels.

Een slechtvalk is net wat meer dan 40 cm groot en heeft een spanwijdte van een meter. Mannetjes zijn een stuk kleiner dan vrouwtjes, dat scheelt vaak wel een derde. Het is de snelst vliegende vogel ter wereld, in stootvluchten behaalt hij ruim 300 (!) kilometer per uur. Op die manier verrast hij zijn prooi, meestal vogels. Hij duikt van zeer grote hoogte als een steen op een prooi, die bijna altijd alleen door de klap al gedood wordt. Indien nodig bijt de valk de nek door van het prooidier, speciaal daarvoor is de snavel uitgerust met een zogenaamde valkentand, een inkeping in de bovensnavel, zeer scherp en sterk. Hiermee kan hij ook pezen van de prooi doorbijten bij het opeten.

Zoals bij de meeste vogels zijn ook bij de slechtvalk de botten zeer licht in gewicht, maar versterkt door allerlei "binnenwandjes". De schedel van de slechtvalk is zo licht, dat hij slechts een honderdste deel uitmaakt van het totale lichaamsgewicht van rond de kilo. Toch is ook deze dankzij de structuur van de botten bestand tegen de grote krachten die vrijkomen bij het slaan van een prooi. Boven de ogen zit een uitstekend stuk bot dat de ogen beschermt. De ogen zijn namelijk misschien wel het krachtigste wapen van deze rover. Hij kan prooien haarscherp zien van meer dan 3 kilometer afstand. De op zich kleine hersenen berekenen dan razendsnel de snelste route om de prooi te pakken.

Op het menu van deze snelle vogel staan alle mogelijke vogelsoorten, net wat er veel voorkomt in zijn leefgebied. Hij eet net zo gemakkelijk meesjes als eenden, parkietachtige of watervogels. Soms eet hij ook knaagdieren en reptielen, maar verreweg de meeste prooien worden in de lucht gevangen.

Slechtvalken leven het jaar rond vaak alleen, soms in paren, ze houden er een zeer groot territorium op na. Een territorium omvat vaak vele honderden vierkante kilometers, alleen in stedelijke gebieden zitten koppels dichter op elkaar. Het centrale punt is een geschikte nestplaats, voorheen meestal een holte in een boom, tegenwoordig vaker een richel op een flatgebouw of rots.
Een slechtvalkenpaar blijft het liefst het hele jaar in het territorium, in het voorjaar begint het baltsen dan zonder dat er eerst een gebied veroverd moet worden. Na uitgebreid showen en elkaar najagen in de lucht, volgen er meerdere paringen. Er worden dan 3 of 4 eieren gelegd die voornamelijk door het vrouwtje bebroed worden. De man zorgt in die tijd voor voedsel, voor zichzelf en voor de broedende partner. De eieren komen na 32 dagen uit en de jongen zijn normaal gesproken allemaal binnen 24 uur uit het ei, eventuele nakomers redden het maar zelden. De geheel met dun wit dons bedekte jongen worden zeer vaak gevoerd, de man moet dus enorm veel prooien slaan om zowel de jongen, het vrouwtje als zichzelf te voeden. De eerste week komt zij namelijk nauwelijks van het nest af.

Na ruim een week krijgen de kuikens een tweede laag dons, de voorlopers van veren. Deze laag isoleert veel en veel beter, waardoor ook moeder wat vaker van het nest af kan om te jagen. Door al dat voeren, groeien de jongen zeer snel, al na 6 tot 7 weken vliegen ze uit. Ze zijn dan nog lichter van kleur dan de ouders en kunnen bijna meteen goed vliegen. Slechtvalken worden gemiddeld 7 tot 8 jaar oud.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.