allevogels


advertentieruimte

Senegalese brilvogel

Senegalese brilvogel - Zosterops senegalensis - African Yellow White-eye

De Senegalese brilvogel wordt ook wel Afrikaanse brilvogel genoemd. Er zijn meer soorten brilvogels maar die komen vooral in Azië voor. De Senegalese brilvogel is ongeveer 10 cm groot en telt vele ondersoorten, waarschijnlijk is dit omdat hij verspreid over een heel groot gebied leeft.

Er zijn 92 soorten brilvogels beschreven in het geslacht Zosterops.

Brilvogels leven buiten de broedtijd in grote groepen, zodra het tijd wordt om te nestelen, splitsen koppels zich af. De popjes kunnen dan ineens vrij agressief zijn richting de man, maar daar heeft hij iets op gevonden. Als het mannetje de pop benadert, zorgt hij ervoor dat hij altijd een beetje voedsel in zijn snavel heeft. Als ze niets van zijn avances wil weten, is er altijd nog een lekker hapje dat haar afleidt.

Het nest wordt gemaakt van fijn gras, dierenharen, mos en spinrag en wordt vaak aan een tak gehangen, in plaats van er op. De pop legt gemiddeld 3 eitjes, die al na 11 dagen broeden uitkomen. Het broeden wordt door beide partners afwisselend gedaan.
De jongen worden met voornamelijk rupsen gevoerd, als alternatief kunt u in gevangenschap wasmotlarven en rozekeverlarven geven, deze worden ook vaak geaccepteerd. De ouders pletten deze grote larven in hun snavel en voeren alleen de inhoud.
Al vrij snel vliegen de jongen uit, ze worden dan nog 2 tot 3 weken gevoerd voor ze zelfstandig zijn.

Brilvogels in het wild eten voornamelijk kleine insecten, fruit en nectar. In gevangenschap eten ze ook universeelvoer. Banaan is een van de favoriete fruitsoorten, maar ook frambozen, sinaasappel en druiven eten ze graag. Fruitvliegjes vangen ze het liefst in de vlucht, een erg leuk gezicht.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.