allevogels


advertentieruimte

Poicephalus senegalus mesotypus

Senegal papegaai oranjebuik - Poicephalus senegalus mesotypus - Orange-Bellied Senegal Parrot

De meer bekende naam van de Senegal papegaai is de Bonte Boer. De vogel is ongeveer 23 centimeter lang en heeft een overwegend groene kleur met een grijze kop. De vogel komt voor met diverse buikkleuren, die gelijk ook kenmerkend zijn voor de ondersoorten. De Senegal papegaai kent de volgende ondersoorten:

  • Senegal papegaai (Poicephalus senegalus senegalus)
  • Senegal papegaai oranjebuik(Poicephalus senegalus mesotypus)
  • Senegal papegaai roodbuik(Poicephalus senegalus versteri)

De oranjebuik heeft zoals zijn naam al aangeeft een oranje buikkleur. Deze leeft in het noorden van Kameroen, het zuidwesten van Tsjaad en in het oosten en noordoosten van Nigeria. De oranje kleur varieert van licht tot donker oranje, bijna rood. Ergens in de intensiteit van het rood begint de volgende ondersoort, de versteri.

Senegal papegaaien die langere tijd binnen zitten, ondergaan een kleine wijziging qua kleur van de naakte huid rondom het oog. Deze verkleurt namelijk naar grijs. Kunnen deze vogels weer naar buiten, dan zal de kleur weer veranderen in zwart.

Het verschil tussen de man en de pop is vrij goed waarneembaar, dat hebben diverse onderzoeken aangetoond. Deze onderzoeken hebben uitgewezen dat de groene punt op de borst bij de man tot aan de onderborst loopt, terwijl de punt bij de pop doorloopt tot tussen de poten.

Jonge mannen zijn na 3 tot 4 jaar geslachtsrijp, terwijl de pop hier maar 2,5 tot 3 jaar voor nodig heeft. Sommige vogels zijn echter pas op een leeftijd van een jaar of 6 geschikt om mee te kweken.

In de maanden oktober/november, na de regentijd, gaan de vogels in de natuur over tot broeden. De verschillende paartjes zonderen zich dan af, waarna ze elk hun eigen territorium afbakenen. Er worden ongeveer 3 eieren gelegd, die gedurende 26 dagen bebroed worden. Dit wordt waarschijnlijk door de pop gedaan, maar de man is wel vaak in het nest aanwezig. In gevangenschap kunnen ze 2 rondjes doen, mits de nestkast het gehele jaar beschikbaar is voor de vogels. Jonge vogels verlaten na 60 dagen het ouderlijk nest, om vervolgens nog een maand lang door de ouders te worden bijgevoerd.

Het voedsel van deze soort moet een mager mengsel zijn, hierbij doelen we dan niet op een kleine hoeveelheid, maar op het vetgehalte van het voer. Deze papegaaiensoort heeft de eigenschap dat hij snel vervet. Zonnepitten moeten dus minimaal worden gegeven. De samenstelling van de zaden is niet vast voorgeschreven, een mengsel van diverse standaardvoeders is goed. Neem bijvoorbeeld zaad voor duiven en grote parkieten, vul dit aan met diverse andere zaden als onkruidzaden en mais. Let hierbij dus wel op het vetgehalte van de zaden. Vers fruit en groenten dienen ook met regelmaat te worden aangeboden. Uiteraard moeten grit en maagkiezel altijd beschikbaar zijn.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.