allevogels


advertentieruimte

Schreeuwpiha - Lipaugus vociferans - Screaming Piha

De schreeuwpiha is een van de minst kleurrijke vogels binnen de familie cotinga's. Er zijn nog 6 soorten piha's die wel iets meer kleur hebben, zo is er een kaneelbuikpiha en een rozekraagpiha. Onze piha is grijsblauw, hij valt niet op vanwege zijn kleur. Hij heeft echter iets heel anders; een geweldig luide roep. Wie wel eens in Burgers Bush geweest is, heeft hem ongetwijfeld gehoord. De drietonige roep van de mannetjes is gewoon niet te missen.

Deze prachtige vogel komt voor in Brazilië en in andere landen langs de oostkust van Zuid-Amerika, hij leeft in de dichte en altijd groene regenwouden.
Schreeuwpiha's hebben een ingewikkelde leefwijze, ze leven in een flink groep maar de mannetjes hebben wel allemaal een apart territorium. Elk mannetje beschouwt een gebied van grofweg een are als zijn eigen en met de typische roep waarschuwt hij andere mannetjes daaruit te blijven. Het lijkt soms wel of er de hele dag alleen maar geroepen moet worden om andere vormen van agressie te voorkomen.

De schreeuwpiha is een echte omnivoor, hij eet allerlei soorten zacht fruit maar ook insecten, spinnen en wormen en zelfs kleine reptielen zijn niet veilig. Vanwege de drang zo vaak te roepen, dienen vooral de mannetjes zeer energierijk voedsel te eten, gezien de tijd die maar ze kunnen besteden aan voedsel zoeken. Vijgen staan daarom hoog op de menulijst.

Behalve om mannetjes van dezelfde soort op afstand te houden, dient de harde roep ook om vrouwtjes te lokken. Heel vaak doen verschillende mannetjes dit tegelijk, allemaal aan de rand van hun eigen gebied, zodat er groepsgewijs gelokt kan worden. Zo'n groep lokkende mannetjes wordt een lek genoemd. De vrouwtjes kiezen de mannetjes uit die hun territorium het best kunnen markeren, ofwel zo hard mogelijk kunnen roepen.

Als een pop een keuze gemaakt heeft, gaat ze met de man mee naar zijn gebied en in een hoge boom maken ze samen een klein nestje. De pop legt slechts een enkel ei, dat ze ook zelf bebroedt. Na 17 dagen kruipt het jong uit het ei en beide ouders voeren het vaak en veel. Desondanks groeit het jong vrij langzaam, het kan wel 5 weken duren voor het uitvliegt.

Om u een idee te geven van het geluid van dit vogeltje, klik eens op de volgende link:
geluid schreeuwpiha

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.