allevogels


advertentieruimte

Tragopan satyra

Satyr tragopaan - Tragopan satyra - Crimson-horned-pheasant or Indian Tragopan

De fraaie satyr tragopaan, ook wel rood saterhoen genoemd, komt in het wild voor in India en Nepal, vooral in het Himalaya-gebergte. Hij leeft in de dichte wouden op de berghellingen tot wel 4000 meter hoog. Deze forse hoenderachtige is rond de 65 cm groot, de hen meestal zo'n 10 cm kleiner. De man heeft felle kleuren, de hen meer een schutkleur. De blauwe huidlapjes op de kop en de onbevederde keel van de haan spelen een rol bij het baltsen, hij kan deze opzetten om mee te pronken.

Tragopanen kunnen net als andere fazanten gehouden worden in zeer ruime volières voorzien van stevige beplanting. De satyr zit graag op stevige takken, ook het nest wordt het liefst hoog boven de grond gemaakt. Zorg dus voor voldoende stevige takken. Ze slapen graag onder een afdak, ook weer zo hoog mogelijk.

De winters in Europa zijn geen probleem voor deze fazanten, de zomers kunnen wel lastiger zijn. Ze kunnen namelijk prima tegen de kou, maar hitte zijn ze niet gewend. Ze dienen daarom beslist voldoende schaduwplekken te hebben. Bij extreem warm weer is besproeien een must, ze moeten koel blijven.

Satyr tragopanen eten allerlei plantaardig voedsel; zaden en granen, vruchten en knoppen. In het wild eten ze veel bloemknoppen en bessen. Dierlijk voedsel in de vorm van insecten, wormen en larven eten ze vooral in de broedtijd, verder hebben ze erg weinig dierlijk eiwit nodig.

Van grote takken wordt in een boom of struik een fors en stevig nest gebouwd, dat ze met lange grassen bekleden. De hen legt per legsel meestal 4 eieren, die ze zelf in 4 weken uitbroedt. Het duurt tot wel een jaar voor de jonge vogels helemaal op kleur zijn.

De geadviseerde ringmaat is 14 mm.

De Satyr tragopaan is wettelijk beschermd, kijk op de soortenlijst Cites bij wetgeving voor de status daarvan.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.