allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Sicalis flaveola Saffraanvink

Saffraanvink - Sicalis flaveola - Saffron Finch

De saffraanvink is een Zuid-Amerikaanse vink die zijn naam dankt aan de felgele kleur, net zo geel als de specerij saffraan. Hij is ongeveer 13 cm groot. Zijn leefgebied strekt zich uit over diverse landen, het bestrijkt de gehele loop van de rivier de Amazone. Het is een bewoner van open en halfopen bosschages grenzend aan graslanden.

De saffraanvink heeft een aantal direct verwante soorten, waarvan sommige erg op elkaar lijken. Ze zijn alle ingedeeld in de groep mussen, maar ze zijn volgens anderen meer verwant aan de dikbekken. De meeste soorten hebben ter plaatse namen met het woord kanarie er in. De saffraanvink wordt in Venezuela bijvoorbeeld dakkanarie genoemd. De soorten zijn:

  • Sicalis auriventris
  • Sicalis citrina Pelzeln
  • Sicalis columbiana
  • Sicalis lebruni
  • Sicalis lutea
  • Sicalis luteocephala
  • Sicalis luteola
  • Sicalis olivascens
  • Sicalis raimondii
  • Sicalis taczanowskii
  • Sicalis uropygialis

Er is bijna geen verschil te zien tussen man en pop, meestal is de pop iets minder fel gekleurd en het "petje" is wat grijzer.

Het grootste deel van de dag brengen saffraanvinken in grote groepen op de grond door. Daar zoeken ze allerlei graszaden, hun voornaamste voedsel. Vooral in de broedtijd eten ze ook kleine insecten. Buiten de broedtijd zijn ze zeer sociaal, maar vooral de mannen worden erg fel als de broedtijd aanbreekt. Ze zingen dan om het hardst om de beste pop(pen) te veroveren, maar zeker ook om concurrenten te imponeren.

Saffraanvinken zijn holenbroeders en maken net als onze huismussen hun nest graag in een beschut plekje, soms gebruiken ze verlaten nesten van roze ovenvogels. Ook bouwen ze graag onder dakranden en in daken van bamboe hutten. De pop maakt het nestje, vergelijkbaar met een kanarienest, een simpel kommetje. De pop legt per legsel gemiddeld 4 eieren, die ze alleen uitbroedt. De man bewaakt het nest. Soms bevrucht een man twee poppen, die nestelen dan vlakbij elkaar, kennelijk tolereren de dames dit. :-)

Na 14 dagen broeden, komen de eitjes uit en de jongen worden door beide ouders gevoerd. Ze vliegen uit als ze ongeveer 2 weken oud zijn, maar blijven dan nog minstens 2 weken bedelen om voedsel. Als de jongen goed in de veren zitten, lijken ze vooral op de pop, de mannetjes komen pas echt op kleur als ze 14 maanden oud zijn.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.