allevogels


advertentieruimte

Rollulus roulroul

Roulroul - Rollulus roulroul - Crested Wood Partridge

De roulroul wordt ook bospatrijs en gekuifde bospatrijs genoemd. Het is inderdaad een patrijzensoort, een van de 160 soorten die vallen binnen de familie fazantachtigen (Phasianidae). De roulroul is in 1786 voor het eerst wetenschappelijk beschreven door de Oostenrijks-Italiaanse naturalist Giovanni Antonio Scopoli. Er zijn daarna nooit ondersoorten gevonden, wat op zich opmerkelijk is omdat deze vogels op verschillende grote eilanden voorkomen. Heel vaak ontstaan dan ondersoorten die zich specialiseren in bijvoorbeeld voedselkeuze, bij de roulroul dus niet, ook goed.

Roulrouls komen voor in Thailand en op een groot aantal Indonesische eilanden. Ze leven daar in de tropische regenwouden en houden zich vooral op op de bosbodem. Ze kunnen wel vliegen maar lopen en rennen liever. Ze leven in groepen van meestal rond de 30 dieren.
Ze zoeken hun voedsel ook op de grond, op het menu staan heel veel soorten fruit, zaden en knoppen, alle mogelijke insecten, bosmieren, wormen en slakken. Ook deze vogels hebben een slimme manier gevonden om zonder al teveel inspanning aan voedsel te komen. Groepen roulrouls trekken vaak achter wilde varkens aan, ze eten dan alle restjes fruit die de varkens laten liggen en door het gewoel van de varkens zijn er veel insecten en hun larven vrij komen te liggen. Als de grond droog genoeg is, krabben ze ook zelf de bodem om.

Eenmaal gevormde koppels blijven voor het leven samen, maar meerdere haantjes blijven wel vaak in de buurt van een broedrijpe hen. In de broedtijd maken ze van aarde en plantendelen een vrij slordig koepelvormig nest op de grond. De eieren, meestal 5 of 6, worden half bedekt met plantaardig materiaal. Ongekoppelde mannetjes helpen vaak met de nestbouw en het bewaken van het nest.

Het broeden is de taak van de hen, ze doet dat ongeveer 19 dagen. Zodra er kuikens zijn, staan de vader en de vrijgezelle helpers direct klaar om te voeren.
Hoewel de jongen eigenlijk nestvlieders zijn, houden de ouders ze het liefst een paar dagen juist in het nest, voor de veiligheid. Dit doen ze door ze vaak en veel te voeren, zodat de jongen zelf nog niet door het bos gaan zwerven om eten te vinden. Met 2 of meer helpers in de buurt lukt het inderdaad vaak de jongen zo een paar dagen langer goed te beschermen.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.