allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Porphyrio porphyrio

Purperkoet - Porphyrio porphyrio - Purple Swamphen

De purperkoet is een van de ruim 130 leden van de familie Rallidae, waar ook onze waterhoentjes en meerkoeten onder vallen. De soort is voor het eerst beschreven in 1758 door Linnaeus en tegenwoordig worden er maar liefst 12 ondersoorten erkend:

  • Porphyrio porphyrio bellus
  • Porphyrio porphyrio caspius
  • Porphyrio porphyrio indicus
  • Porphyrio porphyrio melanopterus
  • Porphyrio porphyrio melanotus
  • Porphyrio porphyrio pelewensis
  • Porphyrio porphyrio poliocephalus
  • Porphyrio porphyrio porphyrio, dit is de Europese variant
  • Porphyrio porphyrio pulverulentus
  • Porphyrio porphyrio samoensis
  • Porphyrio porphyrio seistanicus
  • Porphyrio porphyrio viridis
  • Purperkoeten hebben dan ook een zeer groot verspreidingsgebied, grofweg van Zuid-Europa en Afrika via Azië tot in Australië en Nieuw-Zeeland.

    Purperkoeten houden van water, ze leven altijd rond ondiep water met veel beplanting. Met hun zeer lange tenen kunnen ze gemakkelijk over drijvende waterplanten lopen en zo hun kostje bij elkaar scharrelen.
    Het zijn echte omnivoren, ze eten bijna alles. Een groot deel van het voedsel bestaat uit planten; jonge scheuten, bladknoppen, kroos, zachte bladeren en bloemen. Dit plantaardige dieet vullen ze aan met allerlei insecten en hun larven, met vis, kikkers en salamanders, maar ook met eieren en zelfs jongen van andere vogelsoorten.
    Deze koeten gebruiken vaak een poot om het voedsel vast te houden bij het eten.

    Broeden doen ze het liefst in dichte beplanting, vaak in riet. Er is een merkwaardig verschil in broedgedrag; in het westelijk deel van de wereldpopulatie vormen deze koeten monogame koppels, in het oostelijke deel vormen ze vaak "broedgroepen". In Europa en Afrika bouwt elk koppel z'n eigen nest, elders is er vaak één nest waar meerdere hennen hun eieren in leggen. 4 Of 5 hennen en 2 of 3 haantjes verzorgen dan een veilige plek voor een groot nest.

    Purperkoeten bouwen boven het water een stevig nest van rietstengels en waterplanten. Een legsel bestaat per hen gemiddeld uit 4 eieren die door beide vogels om beurten ruim 3 weken bebroed worden. Bij de vogesl die in groepen broeden, broeden alleen de vrouwtjes.
    Na het uitkomen van de eieren worden de jongen eerst een paar dagen in het nest gevoerd met vooral kleine waterinsecten. Na 4 of 5 dagen springen ze uit het nest en worden ze nog 2 weken verzorgd en beschermd door de ouders.

    Terug naar boven


    Copyright Allevogels.nl
    Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.