allevogels


advertentieruimte

Rupicola rupicola

Oranje rotshaan - Rupicola rupicola - Guianan Cock-of-the-rock

De oranje rotshaan is al in 1766 door Linnaeus beschreven en er zijn ooit ondersoorten van gevonden. Deze opvallende vogel uit de familie Cotinga's leeft in het noorden van Zuid-Amerika, in Colombia, Venezuela, Guyana, Suriname en Frans Guyana. De wetenschappelijke naam Rupicola is samengesteld uit twee Latijnse woorden, rupi voor "rots" en cola voor "bewonend". Deze vogels leven en nestelen voornamelijk op beboste rotsachtige steile hellingen en kliffen.

Oranje rotshanen zijn rond de 30 cm groot en alleen de hanen zijn zo fel oranje. De hennen zijn een stuk minder spectaculair van kleur, zij zijn voornamelijk bruingrijs. Ze dragen beide de fraaie ronde kuif, maar bij hennen is die wat kleiner en ook weer, wat minder fel van kleur.
Hoewel ze dicht verwant zijn aan de rode rotshaan (Rupicola peruviana) komen ze elkaar niet tegen in het wild, ze leven daarvoor te ver uit elkaar, de rode leeft meer naar het zuid-westen.

Het menu van de oranje rotshaan bestaat hoofdzakelijk uit fruit, maar soms wordt ook een slang of reptiel gegeten.

Zodra de broedtijd aanvangt, verzamelen zich flinke groepen rond een open plek. De mannetjes showen hun pracht en paraderen om toekijkende vrouwtjes voor zich te winnen. Zo'n plek wordt een Lek genoemd.
Elk vrouwtje kiest zelf een partner en zodra ze dat gedaan heeft, volgt direct de paring. Daarmee is ook de taak voor de haan klaar, hij gaat verder met pronken om meerdere hennen te verleiden.

Het nest wordt gebouwd op rotswanden, onder uitstekende rotsen en in grotten en bestaat hoofdzakelijk uit modder. Een goed gelegen nest wordt heel stevig gebouwd en gaat meerdere jaren mee. Er worden 2 witte eieren gelegd, die door alleen het vrouwtje worden uitgebroed. Na ongeveer 28 dagen komen de jongen uit het ei en deze worden ook door het vrouwtje grootgebracht.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.