allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Mergellus albellus

Nonnetje - Mergellus albellus - Smew

Het nonnetje is een fraaie eend die in de zomer in het uiterste noorden van Europa en Azië leeft en in de winter afzakt naar het zuiden, tot in Afrika en meer oostelijk tot in India. Het is de enige soort in het geslacht Mergullus en hij is sterk verwant aan de grote zaagbek (Mergus merganser) en de middelste zaagbek (Mergus serrator).
Ook in Nederland wordt deze fraaie vogel vaak gezien, voornamelijk in de winter en het vroege voorjaar. Hij kan zowel in zoet , brak als zout water voorkomen en meestal zoeken de vogels de randen op van meren en niet te snel stromende rivieren.

Het verschil tussen de geslachten is nogal duidelijk te zien, alleen de mannetjes zijn zo mooi wit. De grootte ligt rond de 40 cm, maar door hun vorm lijken ze op een of andere manier veel kleiner. Ze verkeren vaak in gezelschap van grote zaagbekken en dan valt het verschil in grootte echt behoorlijk op, die zaagbekken zijn wel 70 cm groot.

Nonnetjes hebben een snavel met getande scherpe randjes, daarmee kunnen ze voedsel vasthouden en kraken. Ze eten vis en allerlei andere waterdiertjes, waaronder ook mosselen en andere schaal- en schelpdieren. Ze duiken snel en behendig en kunnen vrij lang onder water blijven. Een deel van het voedsel halen van de bodem, ook als het water meer dan 6 meter diep is. Deze fraaie eenden jagen vaak in groepen op vis.

Deze eenden broeden in het hoge noorden van Scandinavië en Rusland. Ze maken nesten in holtes in bomen, vaak verlaten spechtennesten. Het vrouwtje legt 6 of 7 witte eieren die zelf in 4 weken uitbroedt. Het mannetje wordt meestal niet in haar buurt geduld en ook als de jongen er zijn, ius hij niet welkom. Dan gaat hij in de rui en na drie tot vier weken lijkt hij ineens veel meer op het vrouwtje, van zijn prachtige witte pronkleed is niets meer over.
Het vrouwtje gaat in de rui als de jongen zo'n maand oud zijn. De jongen leren in die tijd vliegen en als moeder klaar is met de rui, vliegt het hele gezin de wijde wereld in. Pas als het echt koud wordt, trekken nonnetjes zuidelijker, o.a. dus vaak naar Nederland.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.