allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Middelste Zaagbek

Middelste Zaagbek - Mergus serrator - Red-breasted merganser

Een naam als middelste zaagbek doet vermoeden dat er ook een kleine en een grote bestaat. Helaas, de logica ontgaat mij ook, maar er bestaat wel een grote zaagbek maar geen kleine. Misschien is het omdat het nonnetje ook tot de zaagbekken gerekend wordt, die is inderdaad een stuk kleiner. Middelste zaagbekken zijn tussen de 50 en 60 cm groot.
Ook deze visetende eend is al in het in 1758 verschenen werk van Linnaeus beschreven en tegenwoordig worden er 3 ondersoorten erkend:

  • Mergus serrator serrator
  • Mergus serrator schioleri
  • Mergus serrator major

Deze eenden leven in grote groepen en komen voor in het gehele noorden van Azië, Europa en Noord-Amerika. Ze leven een deel van het jaar in zout water, vooral in kustwateren en in de broedtijd in zoet water.

Zoals al geschreven, de middelste zaagbek eet voornamelijk vis, de snavel is daar helemaal op aangepast en voorzien van een rij kleine tandjes, gelijk een zaag. Daarmee kan hij de vis erg goed vasthouden. Daarnaast eet hij ook allerlei waterinsecten, wormen en amphibiën.

Broeden doen deze zaagbekken op de grond, bijna altijd wel vlakbij water. Ze broeden op oevers van grote en kleine plassen en rivieren. Voor er gebroed kan worden, moeten de mannetjes eerst een vrouwtje zien te verleiden, ze vormen geen vaste koppels maar zoeken elk jaar opnieuw een partner. De mannen beginnen dan met een indrukwekkend balts-spektakel, ze zwemmen pronkend, buigend en roepend rond een vrouwtje en laten zich zo mooi mogelijk overkomen.
Als een vrouwtje een keus gemaakt heeft, zoekt ze een nestplek. Ze schraapt een simpel kuitlje in het zand en bekleedt dat met vooral eigen donsveertjes. Een legsel bestaat gewoonlijk uit 9 of 10 witte eieren die het vrouwtje in ruim 30 dagen uitbroedt. In die periode trekken de mannetjes in groepen de zee op om te ruien.
De jonge zaagbekjes zijn nestvlieders en kunnen ook direct zwemmen. Ze blijven erg lang bij de moedereend, vaak wel 8 weken. Pas als ze kunnen vliegen zoeken ze de grote groepen op.

Over dat vliegen is ook nog wat leuks te melden; deze eenden kunnen ongelooflijk snel vliegen, ze halen snelheden van wel 130 kilometer per uur!

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.