allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Treron vernans

Maleise Papegaaiduif - Treron vernans - Pink-necked Green Pigeon

De Maleise Papegaaiduif is een fruitduif en een van de 29 soorten papegaaiduiven binnen het geslacht Treron. Hij is al in 1771 in een van de werken van Linnaeus beschreven. Later zijn er 10 ondersoorten erkend;

  • Treron vernans adinus
  • Treron vernans griseicapilla
  • Treron vernans kangeanus
  • Treron vernans karimuniensis
  • Treron vernans mesochlous
  • Treron vernans miza
  • Treron vernans parvus
  • Treron vernans purpureus
  • Treron vernans vernans
  • Treron vernans zalepta

Dit prachtige duifje, hij is rond de 25 cm groot, leeft in het zuiden van Azië, in en rond Singapore bijvoorbeeld maar ook op een aantal andere eilanden. Waar de meeste papegaaiduiven diep in de wouden een teruggetrokken bestaan leven, houdt deze papegaaiduif zich vooral op aan de meer open randen van die wouden. Ook in mangrovebossen en op vlaktes met veel dicht struikgewas voelen ze thuis.
Ze komen maar zelden op de grond, de pootjes zijn dan ook helemaal aangepast om houvast te hebben op dikke en dunne takken. Alleen als ze drinken, wagen ze zich op de grond, maar ook dan het liefst tussen beplanting.

Alleen de doffer (zie foto) is zo fraai gekleurd, de duivin is overwegend lichtgroen. Zij toont wel een gele streep in de vleugels en wat zachtgeel op de buik en de staartveren zijn van onder kaneelkleurig. Al met al valt zij wat minder op, precies het doel van het kleurverschil.

Maleise Papegaaiduiven zijn echte groepsdieren, ze slapen vaak in grote groepen in een hoge boom. Ze eten ook in groepen en het meest actief zijn ze in de vroege ochtend.
Het voedsel bestaat hoofdzakelijk uit fruit, waar vijgen veruit favoriet lijken. Daarnaast eten ze graag palmvruchten en allerlei bessen. Aanvullend eten ze ook van knoppen en jong blad.

Alle fruitetende duiven hebben een speciale manier om hun verenpak schoon te houden, met fruit wordt nu eenmaal vaak wat geknoeid. Ze hebben niet de vetklier die veel andere vogelsoorten gebruiken om hun verenpak te onderhouden, ze hebben daar wat anders op gevonden. Duiven, ook deze papegaaiduif, maken naast de gewone stevige veren constant ook brossere veertjes aan die snel afbrokkelen. Met het poeder wat hierdoor ontstaat, onderhouden ze de "echte" veren. Het poeder neemt vuil op en is gemakkelijk kwijt te raken door te poetsen en af en toe met de veren te klapperen.

Nestelen doet dit papegaaiduifje dan weer niet in groepen, elk koppel zoekt een eigen plekje. In struiken langs open plekken bouwen ze van takjes een vrij gammel nest. Een legsel bestaat uit een of twee eieren die beide ouders om beurten bebroeden, de doffer vaak overdag, de duivin de hele nacht. 17 Dagen is de gemiddelde broedduur. De jongen zijn bedekt met geel dons en worden de eerste week gevoerd met kropmelk die de ouders zelf aanmaken, daarna mengen de ouders dit langzaam met voorgeweekte zaden en wat fruit. De jonge duifjes zijn zodra ze vliegklaar zijn, dat is al als ze net 11 dagen oud zijn, ook zeer snel zelfstandig, al een week na het uitvliegen verlaten ze de ouders en voegen ze zich bij een van de groepen.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.