allevogels


advertentieruimte

Strix nebulosa

Laplanduil - Strix nebulosa - Great Grey Owl or Lapland Owl

De Laplanduil is qua grootte bijna net zo groot als een Oehoe, echter het gewicht van deze uil is een stuk lager. Zijn grootte dankt hij aan zijn verenpak dat hem in de winter beschermt tegen de extreme kou van zijn leefgebied. De Laplanduil leeft in Europa, Noord-Amerika en Azië, waar je hem tegen komt in de omgeving van naaldbomen en dood hout.

Het voedsel van de Laplanduil bestaat uit kleine zoogdieren, waaronder woelmuizen, maar ook een vogel smaakt hem lekker. Het jagen op zijn prooi doet hij meestal vanaf zijn standplaats, waarna hij bijna geruisloos op zijn prooi neerstrijkt.

De Laplanduil kent 4 ondersoorten:

  • Strix nebulosa nebulosa
  • Strix nebulosa lapponica
  • Strix nebulosa elisabethae
  • Strix nebulosa barbata

Het wijf broedt meestal maar 1 ronde per jaar. Zij legt dan 3 tot 6 eieren die in een periode van ongeveer 30 dagen worden uitgebroed. De jongen verlaten dan een week of 3 tot 4 later het nest, om vervolgens nog een week of 2 later weg te vliegen. Het aantal eieren dat het wijf legt is sterk afhankelijk van het voedselaanbod in de omgeving. Hoe lager de hoeveelheid voedsel, des te minder eieren.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.