allevogels


advertentieruimte

Chrysolophus amherstiae

Lady Amherstfazant - Chrysolophus amherstiae - Lady Amherst's Pheasant

De Lady Amherstfazant is een fazant die behoort tot de familie van de kraagfazanten. Deze familie bestaat uit 2 leden, het andere lid is de goudfazant. De Lady Amherstfazant leeft in het hooggebergte van Zuidwest-China en Zuidoost-Tibet. Ze bewonen hier de dichtbegroeide bamboebossen. Het is een goede vlieger, hij leeft echter hoofdzakelijk op de grond. De haan heeft zijn goede vliegkunsten wel nodig als er gevaar dreigt, hij vlucht dan snel naar een veilige plaats. Dit in tegenstelling tot de hen die juist stil blijft zitten, omdat ze door haar schutkleuren dan niet opvalt.

De naam Lady Amherstfazant heeft deze vogel te danken aan Lady Sarah Amherst, zij had een aantal hanen van deze fazant cadeau gekregen van Sir Archibald Campbell. Sir Campbell was in 1828 gouverneur van India en had deze fazanten voor Lord Amherst naar Engeland laten versturen. Hier hebben ze diverse jaren in de volière van Sarah geleefd. Vrouwtjes van deze fazant waren in die tijd niet bekend, dat kwam pas 1869, toen er een zending van 5 hanen en 1 hen naar Engeland kwam.

Ondersoorten zijn niet bekend van de Lady amherstfazant, wel zijn er een aantal kruisingen met de goudfazant bekend. Door deze kruisingen is de zuiverheid van de soort in gevangenschap helaas nauwelijks nog aanwezig.

Een nest bestaat uit 6 tot 12 eieren die in een periode van ongeveer 22 dagen, door alleen de hen, worden uitgebroed. Na het uitkomen wordt de zorg voor de kleintjes ook hoofdzakelijk door de hen gedaan.

Het voedsel van deze fazant bestaat uit wormen, spinnen, larven en andere ongewervelde diertjes. Daarnaast eet hij ook granen en bladeren.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.