allevogels


advertentieruimte

Leucophaeus atricilla/p>

Lachmeeuw - Leucophaeus atricilla - Laughing Gull

De lachmeeuw is een meeuw van rond de 40 cm groot die leeft aan de oostkust van Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. De soort werd ik de 18e eeuw al beschreven in het werk van Linnaeus, inclusief de ondersoort Leucophaeus atricilla megalopterus, alleen was de geslachtsnaam toen nog Larus. De vogel is vernoemd naar zijn roep, hij maakt een haast lachend geluid.

Alleen de vogels die erg noordelijk leven, trekken in de winter naar zuidelijker streken, de andere zijn standvogels. Af en toe steken noordelijke exemplaren de oceaan over en belanden ze in Europa.

Het meest opvallend aan z'n uiterlijk is de zwarte kop met de witte randjes onder en boven het oog, alleen vervaagt het zwart behoorlijk in de winter. Vlak voor het broedseizoen zijn de vogels weer prachtig op kleur, waardoor de felrode snavel weer fraai afsteekt.

Lachmeeuwen zijn echte alleseters, als het maar dierlijk is. Ze eten vis, krabbetjes, schelpdieren, wormen, slakken en insecten. Mieren die op warme dagen massaal uitvliegen, betekenen een waar feestmaal voor deze meeuwen.
Vis vangen ze door deze van het wateroppervlak te scheppen, het zijn uitstekende vliegers die met grote precisie de vis weten te verrassen. Ze schromen echter ook niet in afval naar voedsel te zoeken.

In de broedtijd zoeken grote groepen lachmeeuwen rustige eilanden op waar ze massaal aan de nestbouw gaan. Elk koppel bouwt van gras en andere plantendelen een flink nest op de grond. Het vrouwtje broedt de 3 of 4 lichtgroene eieren in 3 weken uit, terwijl de man voedsel haalt, voor zichzelf en voor zijn partner.
De jongen zijn bedekt met dons en de eerste week volkomen hulpeloos, maar al na die week herkennen ze het geluid van hun ouders. Ze reageren dan niet meer op geluiden van de andere voerende ouders. Hun "echolocatie" is zo goed, dat ze zelfs op het geluid af precies naar de snavel van vader of moeder sperren om voedsel te krijgen. Als ze 10 tot 12 dagen oud zijn, gaan de ogen pas open en als de jongen 2 maanden oud zijn, vliegen ze uit.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.