allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Nycticorax nycticorax

Kwak - Nycticorax nycticorax - Black-crowned Night Heron

De kwak hoort tot de reigers (Ardeidae) en is een van de kleinere leden van de familie. Hij is rond de 60 centimeter groot en heeft een korte nek, vergeleken bij de meeste andere reigers. Ook de snavel is korter.
De kwak is een kosmopoliet, hij komt overal ter wereld voor behalve in de poolgebieden en in Australië. In Nederland leven nog slechts sporadisch broedparen, opvallend vaak in en rond dierentuinen waar veel watervogels gehouden worden.

Het natuurlijke leefgebied bestaat uit moerasachtige gebieden met wat bomen, meestal wilgen. Kwakken zijn praktisch nachtdieren, pas vanaf de schemering worden ze actief en gaan ze op voedseljacht. Ze eten vis, kikkers en andere kleine waterdieren, soms worden ook knaagdieren en mollen gegeten.

In de broedtijd krijgen beide geslachten lange witte sliertvormige veren op hun kop en de poten worden roze, de mannetjes vertonen dan zeer indrukwekkend baltsgedrag om een vrouwtje te lokken. Ze lopen eerst rond en klepperen met hun snavel, dat lijkt zelfs agressief. Daarna strekken ze zich helemaal uit en buigen zich weer ritmisch op en neer. Zodra de kop heel laag is, maken ze een soort sissend geluid, juist dat schijnt de vrouwtjes te lokken.
Schijn bedriegt echter want zolang meneer nog niet klaar is, wordt een naderende dame met veel kabaal direct verjaagd. Pas als de dans volledig is afgewerkt, laat de man de vrouw toe.

Als het wederzijds klikt, worden de vogels opeens echte kolonievogels. Ze broeden in bomen, het liefst in gezelschap van soortgenoten of andere reigersoorten. Het nest wordt voornamelijk door het vrouwtje gebouwd, het mannetje zorgt voor de aanvoer van bouwmaterialen maar af en toe mag hij meehelpen bouwen. Takken, grote slierten waterplanten, riet en plukken mos worden omhoog gebracht tot het nest, meestal een goed stevig platform, klaar is.

Zodra het nest af is, volgen op het nest de paringen, 4 dagen later wordt het eerste ei gelegd en weer twee dagen later het tweede ei en zo verder. Een legsel bestaat uit gemiddeld 4 eieren, die eerst groen zijn en later lichtgroen of lichtblauw worden. De broedduur is 25 dagen, beide vogels broeden om beurten. Als het erg warm is, badderen de vogels voordat ze de broed overnemen.

De jongen kruipen al het nest uit als ze net 2 weken oud zijn, ze blijven dan nog wel vlakbij het nest in de boom. Als ze 6 weken oud zijn, leren ze pas vliegen en mogen ze met de ouders mee op voedseljacht. De jonge dieren zijn dan bruin gestreept, het volwassen verenkleed komt pas als ze ruim een half jaar oud zijn.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.