allevogels


advertentieruimte

Lophodytes cucullatus
foto Arwin van den Berg

Kuifzaagbek - Lophodytes cucullatus - Hooded Merganser

De kuifzaagbek is een middelgrote eend (man rond de 44 cm, vrouw 41 cm) die in het noorden van de Verenigde Staten leeft, tot in Alaska aan toe. In de winter trekken de vogels naar de oostkust en/of naar zuidelijker staten. De kuifzaagbek wordt ook wel kokardezaagbek genoemd, een kokarde is een rond insigne dat op een (militaire) hoed gedragen werd/wordt. De naam zaagbek komt van de snavel, die allemaal kleine tandjes heeft, gelijk een zaag. Hij zaagt er echter niet mee, de puntjes dienen om prooien vast te houden.

Het mannetje is in het broedseizoen bijzonder fraai gekleurd, buiten de broedtijd lijkt hij op het vrouwtje. De kuif kan opgezet worden of plat liggen. De poten en voeten van deze eendensoort zijn groen.

Kuifzaagbekken leven in en rond grote meren en op niet al te snel stromend water. In de winter worden ze ook in kustwateren van de oceanen vaak gezien.

Op het menu van deze eenden staat uitsluitend dierlijk voedsel, hoofdzakelijk vis, maar ook zoetwaterkreeften, garnalen en schelpdieren. Het zijn dan ook uitstekende duikers.
Om het voedsel te kunnen verwerken, slikken ze regelmatig kiezelsteentjes en/of schelpjes in, deze helpen bij het vermalen van anders onverteerbare delen. De kiezels verlaten het lichaam met de ontlasting, zodat ze regelmatig moeten worden aangevuld.

Als de broedtijd begint, veranderen de mannetjes spectaculair van uiterlijk en ze tonen imposant baltsgedrag om een vrouwtje te veroveren. Als een koppel gevormd is, bouwt het vrouwtje van takken, grasstengels en bladeren een nest in een boom, wel altijd vlakbij water. Een paar dagen na de diverse paringen begint ze met eieren leggen, elke dag een. Een legsel bestaat gemiddeld uit 10 eieren en normaal is er één legsel per jaar.

Het vrouwtje broedt de eieren in ruim 4 weken uit en ze zorgt ook alleen voor de jongen. Deze zijn nestvlieders en springen meestal al de eerste dag van hun leven uit het nest, toch vaak een sprong van een paar meter hoog. Ze kunnen ook direct zwemmen en de moedereend maakt voedsel voor ze fijn dat ze in het water geeft. Als ze 30 dagen oud zijn, leren de jongen ook zelf prooien vangen, maar het duurt daarna nog 40 dagen voor ze kunnen vliegen.

Kuifzaagbekken vliegen vrijwel uit stilstand op uit het water en hebben geen aanloop nodig, zoals veel andere eendensoorten.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.