allevogels


advertentieruimte

Cariama cristata Kuifseriema

Kuifseriema - Cariama cristata - Red-legged Seriema or Crested Cariama

De kuifseriema is een grote loopvogel, hij is rond de 80 cm hoog. Hij komt voor op de savannes van Zuid-Amerika. Hij kan wel vliegen maar bij gevaar loopt hij meestal gewoon hard weg. Veel gevaar is er overigens niet snel, de kuifseriema zelf is beslist niet voor een kleintje vervaard. In dierenparc Paradisio heb ik met eigen ogen gezien hoe hij probeerde grote ara's aan te vallen die het waagden om op de grond te willen komen. Met zijn vlijmscherpe en sterke snavel heeft hij al een geducht wapen, de klauwen kunnen daarnaast ook nog als slagwapen gebruikt worden.

Seriema's eten allerlei insecten en reptielen, kikkers en padden, knaagdieren en slangen. Slangen pakken ze op en slaan ze tegen een rots of steen voor ze deze opeten. Ook eten ze zaden en plantendelen.

Kuifseriema's bouwen van takken en grassen een eenvoudig nest in de vorm van een kom, in een boom of struik. Ze zorgen dat ze altijd vanuit het nest de omgeving in de gaten kunnen houden, als de pop broedt, houdt de man de wacht. Met een luide schreeuw wordt iedere indringer overtuigd dat het beter is meteen te vertrekken.

De pop legt twee (heel soms drie) bruin/paars gespikkelde eieren, die ze alleen uitbroedt. De incubatietijd is rond de 26 dagen. Jongen blijven maar twee weken in het nest, daarna springen ze er uit en lopen ze al met de ouders mee. Het duurt ongeveer en half jaar voor ze echt helemaal op grootte zijn.

De kuifseriema lijkt de Amerikaanse tegenhanger van de secretarisvogel, die in Afrika voorkomt. Niet alleen qua uiterlijk, ook zijn leefgewoontes komen aardig overeen.

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.