allevogels


advertentieruimte

ook een website?

www.websitewf.nl

Psarocolius decumanus

Kuiforopendola - Psarocolius decumanus - Crested Oropendola

De kuiforopendola valt onder de Troepialen (Icteridae), deze familie telt 104 soorten. De kuiforopendola is een van de grotere vruchtenetende vogels, de man is 46 cm groot, de pop blijft daar met 37 cm een stuk onder. Dat is tegelijk ook het enige zichtbare verschil tussen de geslachten.

De vogel is voor het eerst beschreven door de Duitse ornitholoog Peter Simon Pallas in 1769 en inmiddels zijn er vier ondersoorten beschreven:

  • Psarocolius decumanus decumanus, deze leeft in Colombia en Brazilië
  • Psarocolius decumanus insularis die leeft op Trinidad en Tobago
  • Psarocolius decumanus maculosus die vooral in Panama voorkomt
  • Psarocolius decumanus melanterus die ook in Panama leeft, deze ondersoort heeft wat meer rood.

Ondanks de naam kuiforopendola is de kuif van de man bijna nooit zichtbaar, de kuif is maar smal en ligt meestal plat op de kop. Vrouwtjes hebben helemaal geen kuif.

Het leefgebied van kuifopendola's bestaat voornamelijk uit regenwouden. Ze verblijven hoofdzakelijk in het dichte bladerdak van het woud. Ze leven van heel veel verschillende vruchten, grote insecten en nectar.
Ze leven in groepen die bestaan uit 3 of 4 mannetjes en tot wel 30 vrouwtjes. De sterkste en meest dominante man paart met het meeste vrouwtjes. In de broedtijd heeft elke groep zijn vaste plek, verder zijn de vogels bijna constant in beweging op zoek naar de beste voedselgebieden.

In de broedtijd maakt de sterkste man van de groep eerst de andere mannetjes duidelijk dat hij nog steeds de baas is en daarna begint hij aan een uitgebreide baltsdans, waarin vooral veel buigingen voorkomen. Hij paart dan met 5 of 6 poppen die dat jaar voor het nageslacht moeten zorgen.

Hiervoor worden zeer forse nesten gebouwd, deze vogels zijn meesters in het weven van grote hangende nesten, een meter lang is geen uitzondering. Elke betreden pop legt 2 forse grijze eieren, die ze zelf uitbroedt. De incubatietijd is afhankelijk van de buitentemperatuur en de vochtigheid en ligt tussen de 15 en 20 dagen. Diverse vrouwtjes helpen bij het voeren van de jongen, dat is echt een groepsactiviteit. De mannetjes bewaken en beschermen de groep tegen indringers en rovers.
Jonge oropendola's vliegen uit als ze ruim 4 weken oud zijn.

Oropendola's hebben vaak een wat olie-achtige geur om zich heen, dit komt door de vette substantie die ze in een stuitklier aanmaken en waar de vogels hun veren mee onderhouden. De stof werkt als poetsmiddel maar maakt de veren ook meteen waterafstotend en het verdrijft parasieten. Een leuk moeilijk woord voor de stuitklier is uropygialklier. :-)

Terug naar boven


Copyright Allevogels.nl
Overname van foto's en/of artikelen is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de beheerder van allevogels.nl. De copyright-rechten blijven te allen tijde bij de oorspronkelijke auteur cq fotograaf, geheel in overeenstemming met de Wet.